Binnenkijken bij personal stylist Gerben van Leijenhorst in Doetinchem

Een tijdje geleden leerde ik Gerben van Leijenhorst kennen tijdens een Open Coffee. Hij viel op met zijn kleding, maar wel zonder dat zijn kledingstijl schreeuwerig overkwam. Toen ik met hem in gesprek raakte, vertelde hij dat hij als personal stylist werkzaam is. Tijdens het gesprek dat we hadden, ontdekten we dat er ontzettend veel overeenkomsten zitten tussen zijn en mijn vak. Een paar weken later zetten we ons gesprek voort om meer ervaringen uit te wisselen. Toen hij de deur van zijn huis opende, wist ik meteen, dit is een bijzonder huis.

  

Twee vliegen… in de hal
De zonnige hal, die eigenlijk heel donker is, straalde me tegemoet. “Ja, onze familie vroeg wel waar we toch aan begonnen met die gele muren. Wacht maar af tot jullie het resultaat zien, dachten wij.” Aan de muur hangt een oude ladder met daarop een oude hark. Samen dienen ze als kapstok waar gasten hun jassen, sjaals en tassen aan kwijt kunnen. “De ladder lag nog op zolder en er werd helemaal niets mee gedaan. Wij hadden nog een kapstok nodig, maar dat was best lastig in deze hal. Het is snel krap om er langs te lopen omdat er weinig ruimt is. Door de ladder niet plat tegen de muur op te hangen, maar een kwartslag gedraaid werd het een hele functionele kapstok. Twee vliegen in één klap! De touwen die we aan de ladder hebben gemaakt, maken het wat robuuster.”

Persoonlijke stijl van de personal stylist
Als we doorlopen naar de woonkamer, herken ik de handtekening van Gerben hier. De indruk die hij met zijn kleding tijdens de Open Coffee op mij had achtergelaten, zag ik terug in de prettige, lichte ruimte. Het totaalplaatje klopt. Het is één geheel, rustig en tegelijk kleurrijk en absoluut niet saai door gewaagde keuzes voor een mooie print. Er is echt nagedacht over de details en ze kloppen. Het is een mix van stijlen die samen een heel “eigen” sfeer geeft aan de ruimte.

  

Wat omgeving doet
De inspiratie voor hun interieur halen Gerben en zijn vrouw Carolien uit programma’s als vtwonen. Toch kopieerden ze hier niet klakkeloos van. Ze gingen echt op zoek naar de perfecte mix van interieuritems die echt bij hen past. Vooral het creëren van rust was erg belangrijk. “Mijn zoontje is erg gevoelig en heeft speciale aandacht nodig. Omgeving heeft veel invloed daarop, daar ben ik van overtuigd. We hebben er dus echt op gelet dat alles in balans is. En dat het ook aansluit op wat mijn zoon nodig heeft. Hij houdt van natuur, dat is echt zijn ding. We hebben daarom voor natuurlijke kleuren gekozen. Veel groen, hout, bamboe… Het is wel erg leuk dat die bamboe ook terug komt in het glas van de deuren die al in het huis zaten toen we hier kwamen wonen, dat deden we niet bewust.” Hun eigen recept voor een rustig interieur werkt want de jonge bewoner in huize van Leijenhorst geeft aan dat hij zich heel rustig voelt als hij thuis is. Een mooi compliment! Wat ik super mooi vind, is de rol die verf hier heeft gespeeld. De verwarmingsbuizen, het verlengsnoer en het internetkastje zijn perfect gecamoufleerd.

  

Bewustwording creëren
Dat je met stijl heel veel communiceert weet Gerben maar al te goed. Voor zijn werk als personal stylist, creëert hij bewustwording bij zijn klanten over wat kleding met en voor hen kan doen. “Een klein detail kan daarbij al het grootste verschil maken. Niet alleen in het interieur, maar ook echt in je kleding. Het is niet zo dat ik mensen een bepaalde stijl aanpraat. We gaan samen op zoek naar wat iemands smaak is. Ik leer mijn klanten vooral ook wat kleding doet voor je figuur, daar kun je ook veel verschil mee maken. We gaan dan op zoek naar wat zij graag meer willen benadrukken of juist willen camoufleren. Het is mijn doel om het mijn klanten ook zelf te leren, het kijken naar hun kleding. Zodat ze mij later niet meer nodig hebben, zelf kritisch kunnen oordelen over kledingstukken en zo zelf heel bewust de juiste kledingstukken kunnen aanschaffen. Wat ik wel altijd probeer is om mensen meer kleur te laten dragen. Veel mensen dragen bijna alleen maar zwart, dat vind ik echt jammer. Ik laat ze zien welke kleuren hen mooi staan.”

  

Bijzonder slim
Gerben laat met zijn interieur heel mooi zien dat bijzonder wonen niet heel duur hoeft te zijn. Met een flink wat creativiteit en omdenken toverden ze “gewone” items om tot perfect passende onderdelen van het interieur. “De rolgordijnen die voor het raam in de woonkamer hangen bijvoorbeeld, dat zijn 2 losse gordijnen die ik aan elkaar koppelde met een bezemsteel. Het was flink prutsen voordat ik ze netjes gelijk had met het oprollen. Een mooie budgetoplossing want anders hadden we voor een maatwerk gordijn moeten gaan wat veel duurder was geweest.” Ook het groene dressoir is een eigen creatie. “Het zijn grenen Ikea kastjes die we hebben geschilderd in de kleur van de lambrisering. Dit houdt het rustig, zeker ook omdat de hoogte van de lambrisering en de kastjes gelijk zijn. De eenvoudige kastjes gaven we bijzondere pootjes om het kastje een wat meer klassieke uitstraling te geven. Dat was een crime want eigenlijk zijn het pootjes die schuin onder een bankje worden gemonteerd op schroefdraad. Daar kwam dus wat bij kijken om ze recht onder het kastje te krijgen.”

  

Nog meer balans
De kapstok in de hal, het bamboegordijn voor het woonkamerraam en het kastje met schuine pootjes waren niet de enige uitdagingen die op het pad van Gerben en Carolien kwamen tijdens het realiseren van hun interieur. “Eerst stond hier een grote rechthoekige eettafel, midden in de ruimte. Deze was eigenlijk heel ongezellig en naam veel te veel plek in, We zijn er wat mee aan het schuiven gegaan, meer richting de muur gaf al veel meer loopruimte langs de piano. Ik dacht nog, nu moet ik zo’n bank gaan maken voor tegen de muur, want ik ben vroeger ook nog timmerman geweest. Toen kwam het idee voor een ronde tafel die we vonden bij de kringloopwinkel. Die bank was gelukkig niet meer nodig, dat scheelt toch weer veel werk. We schilderden de tafel in dezelfde kleur als de muur, dit zorgt weer voor rust. De stoelen die om de tafel heen staan, zijn zo echte eye catchers geworden. We hebben ze allemaal zelf bij elkaar verzameld. Dit deel is nu veel luchtiger. Om die reden hebben we ook voor de draadstoelen gekozen, die voelen niet zo massief aan. Alles is nu mooi in balans.”

  

Laatste details
Wat ik zelf een echte eye catcher vind, is de kaartenmolen in de woonkamer. Hierin staan allemaal trouwfoto’s van Gerben en Carolien. Een hele mooie manier om een hele serie foto’s in je woonkamer te verwerken. Zo kun je nog regelmatig even terug kijken op die bijzondere dag. Ook de kleurrijke bos met bloemen vind ik prachtig. “Die hielden we over aan een trouwerij afgelopen weekend. Ze waren onderdeel van de decoratie die dag. Iedereen kreeg een bos mee naar huis. Eerst hadden we in de twee vazen voor het woonkamer raam ook iedere week een mooie bos bloemen, maar dat werd toch wel duur. Nu staan daar mooie groene planten in. Het enige dat we nu nog missen in de woonkamer, is iets voor boven de bank. Daar is het nog wat leeg. We zoeken iets wat echt past bij ons interieur zodat de sfeer en de rust die we hebben gecreëerd ook blijft.”

Fotografie: Danielle Oortgiesen-Reulink // Basichic

0 4462
Danielle

Danielle is interieurvormgever en eigenaar van Basichic. Ze maakt interieurplannen voor mensen die gaan verhuizen, verbouwen of nieuwbouwen en kijkt daarbij vooral naar wie haar opdrachtgevers zijn en hoe zij leven. Dat is de basis voor de ontwerpen die zij maakt en de adviezen die zij geeft. Op de blog van Basichic deelt Danielle tips en ideeën voor interieur waarmee je zelf aan de slag kunt, geeft ze interieur-bezoek-tips, deelt ze haar werk en een kijkje achter de schermen