© All rights reserved. 

Buitenlandse woonbladen + Frankrijk +

De afgelopen jaren heb ik heel wat kilometers door Europa gemaakt voor mijn werk. Als het even kon, ging ik in kiosken, boekwinkels en op luchthavens op zoek naar de mooiste woontijdschriften van het land waar ik op dat moment was. Voor wat voor een tijdschriften ik precies val kan ik niet goed zeggen. De vormgeving van een blad is vaak het eerste wat mij aantrekt. Daarna de stijl, maar wat die is maakt me eigenlijk niet zo heel veel uit. Als het geheel maar klopt. Toen ik op een dag zonder blikken of blozen € 35,- stond af te rekenen voor een paar kilo Franse paperassen, besefte ik dat ik verslaafd was.

Een tijdje geleden rommelde ik weer eens door mijn collectie buitenlandse woonbladen en kwam ik op het idee om te laten zien wat mijn favorieten zijn uit Frankrijk, Spanje, Engeland en Noorwegen. Wie weet zit er een goede tip voor jou tussen voor als je zelf op vakantie gaat naar één van deze landen! In ieder geval is het ook een leuke manier om aan het leren/onderhouden van een taal te werken.

verzameling_1

Frankrijk

Frankrijk
Frankrijk is het land waar ik de meeste vrije tijd en dus kans heb gehad om papieren plezier te verzamelen.  Naast woonbladen liggen er in de Franse schappen ook veel architectuur bladen en mooie middenwegen tussen die twee. Wat mij opvalt in Franse tijdschriften zijn de vele agenda’s en uit-tips die je wijzen op evenementen, exposities en andere leuke dingen. Mocht je langer in Frankrijk verblijven, dan heb je hier misschien iets aan. De bladen die ik hieronder aan je voorstel, zijn mijn Frankrijk favorieten.

MilK_2

MilK_3

MilK Decoration
Mijn lievelings- onder de Franse tijdschriften is Milk Decoration. In de onderwerpen die in dit blad terugkomen vind je stijlinvloeden die heel ver uiteen lopen: vintage, vrolijk en kleurrijk, landelijk, design, klassiek, bohémien… Toch loopt alles wel mooi in elkaar over en spring je niet van de hak op de tak. De vormgeving is clean en daar houd ik persoonlijk heel erg van. Op de voorkant staat vermeld “With English texts”, maar dat valt tegen. Alles is gewoon in het Frans en na goed zoeken vond ik uiteindelijk achterin een klein beetje Engelse tekst. Tsja, het blijven Fransen! Verder heeft het blad wel een internationaal karakter. De producten of designers die worden uitgelicht, de tips voor tripjes/reizen en de shopping tips zijn ook bruikbaar als je van buiten Frankrijk bent.

maison_creative_1

maison_creative_2

Maison créative

Dit blad komt op mij een beetje meer “geknutseld” over. Dat zit vooral in de vormgeving. Het is gezellig druk, maar ook een beetje onoverzichtelijk. Daarnaast zitten er heel veel binnenkijkers in die aan dat gevoel bijdragen. Je krijgt een kijkje in veel creatieve huizen, waar mensen veel zelf hebben gemaakt. In de edities die ik heb liggen, komen ook Hollandse huizen voorbij. Die haal ik er als woonbladenverslaafde direct uit! Er zitten ook een aantal tips voor zelfmakers in dit blad. Ze hebben een beschrijving, maar die lijkt niet zo duidelijk als we dat in Nederland van 101 Woonideeën gewend zijn en het is natuurlijk in het Frans. De plaatjes erbij zijn wel inspirerend en je krijgt zin om zelf aan de slag te gaan. Er zitten verder veel Shopping pagina’s in het blad, maar deze zijn vooral gevuld met Franse merken en adressen. Meteen naar deze pagina’s doorbladeren als je nog in Frankrijk bent en niet pas in Nederland ;).

HOME_magazine_1

HOME_magazine_3

HOME_magazine_2

HOME magazine
Het internationale karakter wat dit blad heeft komt door de binnenkijkers in internationale huizen en de tips voor hotels en restaurants in het buitenland. Er is aandacht voor  interieur, maar ook voor architectuur. Hier geen massa’s tekeningen (die je vind in echte architectuur bladen), maar gewoon mooie foto’s die de gebouwen laten zien. Daarnaast is er ook bijzonder veel aandacht voor (ontwerpers van) (klein)meubelen, verlichting en accessoires en het verhaal daarachter. De shopping pagina’s die verdeeld door het blad zitten en ieder hun eigen thema hebben laten bijzondere producten zien die veelal erg prijzig zijn. Het is een heel afwisselend blad, maar toch heel overzichtelijk door de rustige vormgeving en duidelijke indeling. Heb je nog niet genoeg gelezen? Je vindt achterin het blad een spread met tips voor mooie interieur, architectuur en tuinboeken.

Cosy_mountain_1

Cosy_mountain_2

Cosy_mountain_4

Cosy mountain
Een bijzonder geval. Waarschijnlijk ga je deze niet snel in de schappen van een Franse kiosk vinden omdat hij maar 4 keer per jaar verschijnt. Ik had het geluk hem op een dag wel te treffen en was op slag verliefd. Alleen het materiaal al vond ik prachtig! De chique gladde voorkant met de glimmende details laten zien dat de inhoud iets bijzonders beloofd. De dikke, ietwat ruwe pagina’s waarop de inhoud gedrukt staat, laten zien dat het toch een stoer onderwerp betreft. Het hele blad is gevuld met berghutten, chalets. Iets wat mij normaal gezien niet zo snel trekt. Houten huizen met stoffige, zeer gedateerde interieurs, daar houd ik niet van! De hutten en hun interieurs in dit blad hebben mijn mening voor goed veranderd. Natuurlijk werkten de vele binnenkijkers in fris ingerichte hutten hier aan mee en de prachtige locaties en uitzichten rondom die stulpjes ook. Maar de renovaties, verbouwingen en bijzondere constructies (van die oude hutten waar ik de bibbers van kreeg) die ze laten zien, hebben mijn gedachten op hol gebracht.

Photography Danielle Oortgiesen

Leave a comment:

Top