© All rights reserved. 

Buitenlandse woonbladen + Spanje+

De afgelopen jaren heb ik heel wat kilometers door Europa gemaakt voor mijn werk. Als het even kon, ging ik in kiosken, boekwinkels en op luchthavens op zoek naar de mooiste woontijdschriften van het land waar ik op dat moment was. Voor wat voor een tijdschriften ik precies val kan ik niet goed zeggen. De vormgeving van een blad is vaak het eerste wat mij aantrekt. Daarna de stijl, maar wat die is maakt me eigenlijk niet zo heel veel uit. Als het geheel maar klopt. Toen ik op een dag zonder blikken of blozen € 35,- stond af te rekenen voor een paar kilo Franse paperassen, besefte ik dat ik verslaafd was.

Een tijdje geleden rommelde ik weer eens door mijn collectie buitenlandse woonbladen en kwam ik op het idee om te laten zien wat mijn favorieten zijn uit Frankrijk, Spanje, Engeland en Noorwegen. Wie weet zit er een goede tip voor jou tussen voor als je zelf op vakantie gaat naar één van deze landen! In ieder geval is het ook een leuke manier om aan het leren/onderhouden van een taal te werken.

woonbladen spanje

Spanje
In Spanje snappen ze dat je niet altijd zit te wachten op grote tijdschriften. Ze hebben daar naast het normale formaat ook veel meer kleinere formaat bladen. Meer van maat handtas, zoals de Glamour. In veel landen hebben ze dit alleen voor modetijdschriften, maar in Spanje vind je ook een aantal Interieurbladen in deze compacte vorm. De lettertjes zijn iets kleiner en de bladzijdes zijn dunner, maar de inhoud is hetzelfde als de grotere familieleden. En de prijs is veel fijner! Maar dat maakt eigenlijk niet zo veel uit want drukwerk is in Spanje sowiso al veel betaalbaarder dan in Nederland. En misschien is dat ook één van de redenen waarom ik bladen kocht in Spanje. De stijl in de meeste bladen spreekt me niet zo aan. Spanje is voor mij het land van de mengelmoesjes van design met glitter en klassiek en ook nog een beetje met alles wat daar tussen zit. Resultaat: heel veel chaotische kitch. Mijn lijst met favorieten van Spanje is daarom kort!

woonbladen spanje

woonbladen spanje

Arquitectura Y Diseno
Dit is een heel fris ogend blad wat overzichtelijk is en toch ook best wel gezellig aan doet. De Interieurs die worden getoont horen voor mij echt in een Spaans blad. Ze zijn veelal met een mediterraans tintje. Dit komt terug in de materialen en de kleuren die je ziet: aardetinten, beige, oranje, rood, groen, wit, hout, stucwerk. Maar ze zijn niet stoffig, het is echt Mediterraan 2.0: lekker fris! Er wordt ook flink ingezoomd op de architectuur. Op een leuke manier want de doorsnedes en platte gronden zijn begrijpelijk en “leven” ook een beetje door de organische vormen en poppetjes die er in zitten. Naast dit binnenkijken is er ook aandacht voor mooie product en meubel ontwerpen en voor grotere (openbare) gebouwen. Wat me erg opvalt is dat er heel weinig advertenties in het blad staan. Fijn!

woonbladen spanje

woonbladen spanje

Diseno Interior
Dit blad spreekt mij aan omdat het zich niet alleen maar op interieurs van woningen richt maar ook op die van winkels, kantoren, restaurants, openbare ruimtes. Het laat zien dat ze niet altijd maar standaard hoeven worden ingericht. Mooie vormen, bijzondere materialen en vooral goede sferen. De huizen die in dit tijdschrift staan zijn vooral heel groot. Echt prachtig, maar zelf houd ik er van als ik me toch een beetje met de bewoners kan identifeceren. Dit is allemaal een ver-van-mijn-bed-show. Ik zal nooit in zo’n woning vakantie vieren, laat staan wonen. Natuurlijk kun je er wel ideeën uit halen voor je eigen huis, maar het effect zal heel anders zijn. Mooi handigheidje aan dit blad is de uitgebreide in overzichtelijke agenda. Deze laat zien wat er in Europa in een tijd van ongeveer 2 maanden allemaal te doen is op gebied van architectuur, kunst en design.

woonbladen spanje

Photography Danielle Oortgiesen

Comments (2):

 • Wat leuk, die kleiner formaat woonbladen! Dat zou ik in Nederland ook wel kopen, maar helaas is het aanbod hier erg beperkt he. Ik mis 101Woonideeën ook nog steeds. Tijd voor wat nieuws!

  • Hi Elze,

   Ja inderdaad wel wat beperkt, het aanbod in NL. En ook erg prijzig voor een verslaafde zoals ik 😉 Kleinere versies zouden voor dat probleem een oplossing zijn. En de 101 is niet te vervangen… Zo jammer! Wie weet komt er ooit nog iets moois nieuws!

   Groet,
   Danielle

Leave a comment:

Top