Dag mooie keuken

Toen we op een openhuizendag dit huis, waar we nu wonen, gingen bezichtigen, was ik op slag verliefd op de keuken. Inmiddels wonen we alweer 2,5 jaar in ons huis en denken we iets minder positief over deze keuken. Een paar maanden geleden begonnen we met het maken van plannen voor de verbouwing. Nu beginnen ze langzaam vorm te krijgen en staan ze op het punt werkelijkheid te worden. Dat betekend ook dat we binnenkort afscheid moeten gaan nemen van onze huidige keuken. Eerst leek dat nog niet zo’n probleem, maar nu het wel erg dichtbij komt begint het wel zeer te doen.

De meeste interieurfoto’s die je (op blogs) tegenkomt zijn gestyled. Het is niet echt, je ziet niet hoe iemand werkelijk woont. Ik vind dat aan de ene kant mooi, want die perfecte interieurs inspireren me om met mijn eigen interieur aan de slag te gaan. Aan de andere kant vind ik het heel jammer want het zorgt er ook voor dat mensen misschien teleurgesteld zijn over hun eigen interieur dat lang niet zo matchy en shiny is als die ze in de bladen tegen komen. Ik heb wel eens last van deze tweestrijd. Wanneer kies ik er voor om iets te “maken” en wanneer kies ik er voor om iets te laten zien zoals het is?

Om de herinneringen aan onze keuken vast te leggen, fotografeerde ik een aantal details van de keuken die ik zelf zo mooi vind en het liefst zou willen houden. Deze foto’s zijn echt zoals onze keuken is. Zo wil ik hem later ook herinneren. Ik moet er wel bij zeggen dat ik natuurlijk de afwas heb weggewerkt, die appel die al veel te lang op de schaal lag heb weggegooid en zo hier en daar een doekje langs heb gehaald. Maar voor de rest is dit zoals onze keuken is. Geen toegevoegde items of verbouwde toestanden.

De Smegs zijn om te beginnen de eyecatchers van onze keuken. Vaak horen we “Wat een gave koelkast!” als mensen via de voordeur binnenkomen of “Wat een mooi fornuis!” als ze via de achterdeur binnenkomen. Ik zeg dan altijd heel bescheiden dat de vorige eigenaren van het huis deze twee keukenjuwelen bij het huis vonden horen en dus hebben achtergelaten. Stiekem voel ik me echt een keukenprinses met dit in ons bezit! Deze beautys gaan eruit omdat ze te veel ruimte innemen. Ik ga ze echt missen!
(Wil jij deze sfeermakers overnemen? Mail even voor meer informatie!)

Dan de inbouwkast. Daar ben ik zo gek mee! Die kleine randjes in het hout, de simpele houten schappen, de kleine porseleinen knopjes, het materiaal van het plateautje…. Zo schattig en helemaal origineel. Dat we die straks gaan afbreken vind ik nog het ergst. Maar we gooien het niet weg! Sterker nog, we hebben extra tijd gerekend om het hele spul netjes af te bouwen. Als we een mooie bestemming hebben bouwen we het ergens anders in huis weer op.

De houten lijst rond de schouw is niet origineel. De buurman maakte hem in opdracht van de vorige bewoners. Ik plantte hem helemaal vol met olie, azijn en andere flessen die ik voor het grijpen wil hebben of te mooi vind om in de kast te zetten. Deze ga ik trouwens niet missen. Als ik sta te koken, zit het ding altijd in de weg op het moment dat ik IN de pannen wil kijken. Hij komt een beetje te ver de keuken in, maar ja dat was vroeger zo. De schoorsteen waar hij aan vast zit is namelijk nog wel origineel.

Het aanrechtblad heeft ook een eigen verhaal. De vorige bewoners hadden het zware gesteente met zich meegesleept vanuit een andere woning waar het ook al werd hergebruikt. Daar was hij niet zo makkelijk weg te krijgen door alle trappen die het af moest. Het moest en zou mee! Ik snap het wel. Hij is ook prachtig met die waterkering die er zo mooi is ingemaakt en die tegeltjes wasbak en het ouderwetse putje erin. Door alle jaren heen zijn er hier en daar vlekken, scheuren en deuken in het blad ontstaan. Het leeft echt! Wij gaan hem niet meer gebruiken. Hij is te ondiep voor standaard keukenkastjes en wij gaan in de nieuwe keuken voor meer bladruimte. (Mocht je interesse hebben om dit blad over te nemen, mail voor meer informatie.)

De komende weken zal ik ook nog een paar recepten met bijbehorend herinneringen aan de keuken opschrijven en fotograferen. Om later, als we die recepten weer eens maken nog terug te denken aan hoe ons keukentje hier in het begin was. Want hoe onhandig ik hem nu ook vind, ik ben er ook aan gehecht.

smeg_koelkast

smeg_koelkast

smeg_fornuis

smeg_fornuis

inbouwkast

inbouwkast

inbouwkast

keukenschouw

keukenschouw

keukenblad

keukenblad

keukenblad

Photography Danielle Oortgiesen

0 4342
Danielle

Danielle is interieurvormgever en eigenaar van Basichic. Ze maakt interieurplannen voor mensen die gaan verhuizen, verbouwen of nieuwbouwen en kijkt daarbij vooral naar wie haar opdrachtgevers zijn en hoe zij leven. Dat is de basis voor de ontwerpen die zij maakt en de adviezen die zij geeft. Op de blog van Basichic deelt Danielle tips en ideeën voor interieur waarmee je zelf aan de slag kunt, geeft ze interieur-bezoek-tips, deelt ze haar werk en een kijkje achter de schermen