© All rights reserved. 

Echt HEMA, de ontwerpwedstrijd

De slogan “Echt Hema” wordt al een tijdje niet meer door Hema zelf gebruikt. Toch blijft hij in mijn hoofd ronddwalen. Producten van Hema blijven herkenbaar, echt Hema. Net als de jaarlijkse ontwerpwedstrijd die al sinds 1983 op de agenda staat. Studenten die een opleiding tot vormgever/ontwerper volgen, kunnen deelnemen en zo weer een beetje extra ervaring op doen. Heel belangrijk!

Hema geeft ieder jaar een thema aan de deelnemers mee waarbinnen het product moet passen. Dit jaar was het thema reizen en onderweg. De studenten worden dan uitgedaagd een product te ontwerpen wat bijdraagt aan het leuker of gemakkelijker maken van reizen of onderweg zijn. Want dat doen echte Hema producten: het leven leuker en/of makkelijker maken. Daarnaast moet een ontwerp ook als Hema herkenbaar zijn: optimistisch, speels en strak, rustig, slim, degelijk tegelijk. Een Hema product is heel gewoon, maar toch bijzonder.

Ieder jaar streeft Hema er naar om één of meerder ontwerpen in productie te nemen en te gaan verkopen. Op mijn aanrecht staat al een hele tijd een typisch Hema ontwerp te pronken: de “Ketelbinkie” waterkoker van Tim Braams. Het is een witte waterkoker in een gestileerde vorm van zo’n nostalgische kan op een haardvuurtje. Het product is heel gewoon: het witte kannetje kookt water. Maar de vorm en de details zijn zo mooi! Het is niet alleen een functioneel keukenhulpje, maar ook een stukje decoratie op mijn aanrecht. Een geslaagd Hema product dus.

basichic_hema_ketelbinkie_afbeelding_1

basichic_hema_ketelbinkie_afbeelding_5

basichic_hema_ketelbinkie_afbeelding_4

basichic_hema_ketelbinkie_afbeelding_2

De afgelopen weken zijn er weer een aantal ontwerpen van de bekende ontwerpwedstrijd als artikelen in de winkels komen te liggen. Mijn 2 favorieten van dit jaar zijn het Bijdehandje,  en de “Emmer Barbecue”.

hema_bijdehandje

Het “Bijdehandje” ontworpen door Elsje Meijer, studente aan de Design Academy Eindhoven is er eentje in de categorie: waarom was hij er niet eerder! Bijna iedereen kent wel het ongemak van de sleutel die kwijt is of ergens onder in je tas onder al je andere spullen ligt. Ik heb het vooral met mijn fietssleutel. Die ligt dan onder het verse brood als ik bij de bakker de deur uit stap. Gevolg: brood in de kreukels van het graven in mijn tas! Met het Bijdehandje lus je je fietssleutel zo om de hengsels van je tas. Nooit meer misvormde boterhammen voor mij.

hema_emmer_BBQ

De “Emmer Barbecue ontworpen door Jip Warendorf is gewoon een hele stoere, mooie basic. Super handig een barbecue in de vorm van een emmer: handig mee te nemen,  je kunt er de bbq toebehoren in vervoeren en na gebruik is hij handig leeg te kiepen. Ik wordt gewoon blij van de vormen en de materialen: een accessoire voor je tuin of balkon.

Ik droom er altijd nog van om ook eens mee te doen aan een Hema ontwerpwedstrijd. Er is ooit een klantenwedstrijd geweest waarop je kon meedoen zonder dat je aan een hogeschool studeerde. Wie weet komt het ooit nog eens. Tot die tijd blijf ik alle nieuwe Hema producten bewonderen die voort zijn gekomen uit de ontwerpwedstrijden.

Photo 1,2,3,4 Danielle Oortgiesen
Photo 5,6 Hema

Comment (1):

Leave a comment:

Top