© All rights reserved. 

Interieurontwerp multifunctionele hal in boerderij

Alweer een tijd geleden werd mijn hulp ingeroepen door de bewoners van een prachtige monumentale boerderij. Geen woonboerderij, maar een boerderij in bedrijf. De bewoners waren 30 jaar geleden in de woning getrokken en in die tijd is ook de hal opgeknapt. Nu werd het hoog tijd voor vernieuwing en daarbij mocht ik ze helpen met een stoer-landelijk interieuradvies.

Multifunctionele hal
De hal in deze boerderij wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Ten eerste is dit de hoofdentree van de woning. Alle gasten nemen deze deur om binnen te komen: familie, vrienden, zakelijk bezoek en ook de 5 leden van het gezin zelf. In de ruimte moet dus genoeg gelegenheid zijn om je te bewegen en om jassen op te hangen. In de hal zijn tevens een wasmachine en een vrieskist gehuisvest, voor deze twee is geen betere plek te vinden en moeten dus in de hal verblijven. Daarnaast heeft ook een grote archiefkast intrek genomen waarin benodigdheden voor het werk van de moeder van het gezin worden opgeborgen. En last, but nog least: de hal is ook het domein van de muizenjagers van de boerderij: een stel katten.

Puzzel
Ik had niet alle ruimte om te schuiven met de verschillende functies binnen de hal. Er zitten een aantal vaste elementen in de ruimte zoals een waterleiding in de gemetselde bak achter de buitendeur, een verwarmingsketel in de ruimte boven de kapstok, een uitsparing in de vloer achter de archiefkast t.b.v. de kelder die daaronder zit en de aansluiting voor de wasmachine waarvan het niet de bedoeling was dat deze zouden worden verplaatst. In mijn voorstel moest ik hier dus rekening mee houden. Iets wat ik zelf nooit erg vind want ik vind het ontzettend leuk om dit soort puzzels op te lossen.

De oplossing
Om rust en overzicht in de hal te brengen ging ik voor grote, eenvoudige vormen en weinig losse items in het zicht. Ik ontwierp een grote kast op maat waarin veel opbergruimte is voor werkbenodigdheden, winteraccessoires, de diepvries, de wasmachine en alle was-toebehoren. De garderobe werd iets vergroot waardoor er voldoende ruimte ontstond voor álle jassen. Naast dit ontwerp mocht ik ook een advies geven voor de kleuren, afwerking en accessoires in het interieur. De bakstenen bak om de waterleiding werd als bankje weer onderdeel van het interieur door hem mee te stucen en hem een houten blad te geven. De matte, onregelmatige, iets gemeleerde tegels camoufleren het vuil wat snel binnen wordt gelopen op een boeren bedrijf. De witte wanden zorgen voor voldoende licht in de van zichzelf wat donkere ruimte door weinig daglicht.

Uitwerking
Mijn advies werd (grotendeels) opgevolgd en uiteindelijk mocht ik vorige week het resultaat komen bekijken. Ik vind het ontzettend leuk om te zien dat mijn ideeën bij anderen tot leven worden gebracht en dat mensen er vervolgens zo blij mee zijn! Ik vond het zo bijzonder om te zien dat de moeder van het gezin, die in eerste instantie aangaf helemaal niets met styling of decoratie te hebben, de hal had aangekleed met zonnebloemen, een set met oude schalen en kannen, kussens voor de katten, een bijzondere spiegel en een afgeworpen gewei. Dat een nieuw interieur zoiets teweeg kan brengen, geweldig!

kl-interieur-ideeen-hal-voor-na

kl-interieur-ideeen-hal-voor-na-5

kl-interieur-ideeen-hal-voor-na-1

kl-interieur-ideeen-hal-voor-na-2

kl-interieur-ideeen-hal-voor-na-4

kl-interieur-ideeen-hal-voor-na-9

kl-interieur-ideeen-hal-voor-na-7

Ik ben benieuwd wat je van deze metamorfose vindt, laat je het me weten in een reactie?

Comments (8):

Leave a comment:

Top