© All rights reserved. 

Verbouwing, keukenplannen

Inmiddels zit onze verbouwing er al bijna op. Tot vorige week hebben we volop in de garage gekampeerd zoals je hier kon lezen. We zijn nog druk bezig met het realiseren van de toilet plannen, maar de keuken, die is voor het grootste deel klaar. Het enige wat tegen zit, is de droogtijd van het stucwerk. Even geduld dus nog voor ik aan het schilderwerk kan beginnen. Nouja, heb ik eindelijk even de tijd om de plannen die we voor de keuken hebben hier te delen.

Zoals sommigen van jullie wel weten, heb in een studie in interieurvormgeving gedaan. Voor mij is het dan ook echt een droom die uit komt om een eigen keuken te ontwerpen. Ik moet er wel meteen bij zeggen dat ik het ontwerpen makkelijker voor een ander doe dan voor onszelf. Zeker als interieurontwerpster is het erg moeilijk kiezen als je weet wat voor een moois er allemaal verkrijgbaar is!

Gelukkig ben ik niet alleen, want Martin is er ook nog (wij hebben al héél veel klussen overleefd 😉 ). Hij bepaald mede de keuzes voor onze nieuwe keuken. Meestal maak ik een voorstel en geeft hij zijn mening er over. Daar pas ik het plan dan weer op aan. Langzaam komen we zo tot iets waar we beiden tevreden mee zijn. Daarbij vind ik naast het esthetische ook het functionele en praktische enorm belangrijk. Dit maakt sommige keuzes ook weer wat makkelijker. En dan zijn er natuurlijk nog het huis en de ruimte zelf die de keuzes weer beïnvloeden.

Ik kan me in heel veel stijlen vinden, maar Martin in wat minder. Wat we samen mooi vinden werd door een verkoper (die ons hielp voor een eerdere klus) al eens “modern-landelijk” genoemd. Ja, daar komt het bij in de buurt, maar dan niet te lief en echt wel richting modern. We houden van strakke vormen, grote gebaren, stoere materialen, èchte materialen, simpel, mooie details, witten, naturellen, grijzen en zwart. Een goede naam heb ik er nog niet voor gevonden. Misschien heb jij die?

Uren hebben we doorgebracht bij verschillende keukenboeren. Ik ga er niet veel meer over zeggen want voor ik het weet, wind ik me er weer over op. Boeven! Uiteindelijk hebben we gekozen voor een IKEA keuken. Daar vonden we frontjes waar we allebei helemaal weg van waren, konden we de keuken naar eigen wens tot in detail samenstellen en wisten we precies wat alles kostte en dat we niet werden opgelicht. Ook zo fijn dat je eindeloos kunt bouwen aan en schuiven in je keuken met het keukenprogrammatje van IKEA.

Toch maak ik ook zelf altijd graag tekeningen met de hand en maquettes. Erfenisje van mijn opleiding. Op die manier lukt het mij om goed na te denken over de ruimte en er echt gevoel bij te krijgen. Kloppen de verhoudingen, kloppen de maten in verhouding tot de mens? Ik moet ook toegeven dat in “mijn tijd” de opleiding die ik volgde nog zoekende was naar het tekenprogramma wat ze hun studenten zouden aanbieden. Ik heb in 4 jaar tijd, 4 verschillende programma’s leren kennen. En na 4 jaar beheerste ik er géén één volledig. Ach, voordeel is dat je je snel thuis voelt in elk tekenprogramma ;).

Na heel wat avondjes tekenen, klikken, snijden, plakken en schuiven kwamen we tot ons definitieve ontwerp. We wilden meer werkruimte, opbergruimte en rust in onze keuken. Daarvoor zouden we de oude inbouwkast en de oude schouw wegslopen. Iets wat ik eigenlijk zonde vind om in zo’n oud huis te doen. Maar als ik een interieurontwerp maak, dan vind ik het belangrijk dat het vooral ook bruikbaar en praktisch is. Alles bij elkaar goed overwogen, moest het hele spul er toch maar uit.

Ondertussen moesten we ook gaan nadenken over welke kleuren en materialen er in onze keuken zouden gaan komen. We kochten 2 verschillende frontjes bij IKEA en namen die mee naar huis om eens rustig te bekijken in ons eigen licht. Één superstrakke witte en een stoere houten. Omdat de keuken voor het grootste gedeelte van de dag in de schaduw ligt hebben we uiteindelijk voor de houten frontjes gekozen. De witte zouden veel te kil worden en we waren het er over eens dat onze keuken naast stoer ook best wat warmte uit mocht stralen.

Als het budget oneindig was dan hadden we gekozen voor een gietvloer. Ik vind het prachtig zo’n vloer uit één stuk! Maar helaas, aan ieder budget zit een eind en een gietvloer valt buiten die van ons. Als alternatief hebben we voor een Novilon vloer gekozen. Martin wilde er eerst niets van weten. En dat begreep ik helemaal. Hij had nog het beeld van opgerimpelde, smoezelige, sticky stukjes zeil in zijn hoofd met foute kleuren en “werkjes”. Ik wist dat Forbo niet stil had gezeten en met prachtige collecties in de woonwinkels aanwezig is. En zo wonnen ze ook Martin voor zich met die prachtige beton-serie van vtwonen.

We wisten al heel lang dat we een betonnenblad in onze keuken wilden. Na een lange speurtocht naar een goed en goed betaalbaar betonnenblad, kwam ik een bedrijf uit Friesland op het spoor: Thuisbeton. De vertegenwoordiger bezocht ons met stalen in 4 verschillende grijstinten. Wij legden ons Ikea frontje en de staal van het Novilon er bij en telden af. We wezen tegelijk dezelfde staal aan. Dat was dus mooi snel geregeld! Even de keuken opmeten en 2 koppen koffie later stond die beste man alweer buiten om in zijn auto te stappen op weg terug naar het hoge noorden.

Jij bent nu ook vast nieuwsgierig!? Je zult nog even geduld moeten hebben, net als wij. Het is nog niet klaar. Er zijn nog wat kleine dingetjes die moeten gebeuren en 1 groot ding: het schilderwerk. We moeten wachten tot het stucwerk op de muren droog genoeg is om te kunnen schilderen. Dat kan nog wel tot 2 weken duren. Als het zo ver is dat alles klaar is dan laat ik hier onze nieuwe keuken en het nieuwe toilet aan je zien!

 

 

 

keuken collage

materialen keuken

 

maquette bovenaanzicht

 

doorsnedes keukenblokken

keuken hout en wit

 


 

 

 

 

Comments (4):

 • Hallo Daniélle,
  dat wordt vast heel mooi.
  De stalen zien er veelbelovend uit.
  Succes met het schilderwerk.
  Fijne dag.

 • Oh wat ziet dat er mooi uit!
  Kan echt zien dat je een opleiding tot interieurvormgever hebt gedaan.
  En dan is het natuurlijk helemaal geweldig dat je nu je eigen keuken kan ontwerpen.
  Het zet er veelbelovend uit! Ben benieuwd naar het resultaat.
  Groetjes, Rensina

  • Hi Rensina!

   Dank voor je compliment 🙂 nu nog druk bezig met schilderen en de juiste accessoires zoeken. Als het zo ver is dan zie je het resultaat hier voorbij komen. Spannend!!!

   Groet,
   Danielle

Leave a comment:

Top