watt hoeveel lumen

Watt? Hoeveel lumen?

Een tijdje terug werkte ik voor een klant aan een lichtplan. Dat was al weer even geleden, licht en verlichting. Tijdens mijn studie liep ik een half jaar stage bij Berlux waar Berry me tijdens een super leuke stage ontzettend veel over licht en verlichting leerde. Ik moest even diep graven, Lumen, Kelvin, Watt, maar na een uurtje kennis ophalen bloeide mijn liefde voor zicht, licht en verlichting weer helemaal op. Zo ontstond het idee om hier eens een blogberichtje aan te wijden. Niet alleen om mijn liefde te delen, maar vooral ook om jullie wat handige handvaten aan te reiken bij het kiezen van de juiste verlichting. Dat valt met de overgang van gloeilamp naar ledlamp niet altijd mee!

Watt, Lumen?
Het is je vast al wel opgevallen: op de doosjes van de lichtbronnen die je vandaag de dag in de winkels vindt, staat de eenheid Lumen vermeld. Maar wat houdt dit eigenlijk in en waar is het mee te vergelijken? De eenheid Lumen geeft de lichtstroom van een lichtbron aan: wat de lichtopbrengst is, hoeveel licht een lamp uitstraalt. Aan de hand hiervan weet je dus of je veel of weinig licht krijgt wanneer je een lichtbron in je schemerlamp of in je lamp boven je keukenblad draait.

Maar hoe weet je nu hoeveel Lumen je op welke plek nodig hebt? Waarschijnlijk weet je wel hoeveel Watt gloeilamp je op die plaats zou hebben geplaatst. Het is dus even een kwestie van omrekenen, net zoals dat in het begin tussen de gulden en de euro het geval was, totdat we wat meer gewend zijn aan de eenheid Lumen. Daarom een handig tabelletje waarin het aantal Lumen naast het aantal Watt van een ouderwetse gloeilamp is gezet. Daarnaast ook een kolom met het aantal Watt van ledlampen. Dit is een vrij algemene richtlijn, want dit kan nogal verschillen per ledlamp.

vergelijk lumen watt gloeilamp ledlamp

Wat de gevolgen zijn van een “verkeerde” hoeveelheid lumen op de verkeerde plek kun je vast al wel raden: een keukenblad die zo donker is dat je niet kunt beoordelen of je voedsel oké is of een te uitbundig lichtgevend schemerlampje die niet echt bijdraagt aan een knusse sfeer.

Kleurtemperatuur
Dan door naar de hoeveelheid Kelvin die tegenwoordig ook op veel verpakkingen te vinden is. Kelvin geeft de kleurtemperatuur van een lichtbron aan: hoe warm of hoe koud het licht op je overkomt. De waarde in Kelvin kan nogal verwarrend werken. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder het licht op je overkomt. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht op je overkomt. Lastig? Misschien heb je vroeger op de middelbare school net als ik bijna tot vervelends toe in de scheikunde les naar een brander moeten kijken: hoe blauwer de vlam hoe heter hij is, hoe geler de vlam hoe kouder hij is.

Maar hoe warm is warm en hoe koud is koud? Ook daarvoor heb ik een tabelletje gemaakt. Je vind hierin de kleurtemperatuur, de benaming voor het licht met die kleurtemperatuur en een vergelijking met een lichtbron of situatie die iedereen kent.

kleurtemperatuur Kelving benaming vergelijking

Kleurweergave
Wat af en toe ook op de verpakking van verlichting staat is de kleurweergave index. Deze geeft in Ra aan hoe goed of hoe slecht de kleurweergave is onder deze lichtbronnen: hoe goed je kleuren kunt zien en beoordelen. Een belangrijke om ook mee te nemen! Heb je licht waaronder je slecht kleuren kunt waarnemen en je gebruikt dit bijvoorbeeld in de badkamer, dan kan het zijn dat je wel erg blauw overkomt als je in de spiegel kijkt. In onderstaande tabel vind je de waardes die bij goede en slechte kleurweergave horen en op welke plek je welke kwaliteit van kleurweergave nodig hebt.

kleurweergave lichtbron

Wanneer je binnenkort weer eens een lamp moet vervangen en eerst naar de winkel moet om er één uit te gaan zoeken dan hoop ik dat je wat hebt aan deze overzichtjes. Veel succes!

0 7307
Danielle

Danielle is interieurvormgever en eigenaar van Basichic. Ze maakt interieurplannen voor mensen die gaan verhuizen, verbouwen of nieuwbouwen en kijkt daarbij vooral naar wie haar opdrachtgevers zijn en hoe zij leven. Dat is de basis voor de ontwerpen die zij maakt en de adviezen die zij geeft. Op de blog van Basichic deelt Danielle tips en ideeën voor interieur waarmee je zelf aan de slag kunt, geeft ze interieur-bezoek-tips, deelt ze haar werk en een kijkje achter de schermen