Hoe gaat een interieuradvies in zijn werk?

Een interieurvormgevingstraject is voor de meeste van mijn opdrachtgevers iets waar ze nog niet eerder mee te maken hadden. Hoe de te zetten stappen tussen kennismaking en nieuw interieur er precies uit zien is voor hen dan vaak een raadsel. Begrijpelijk! Ook ik zou geen idee hebben, als ik dit werk niet deed. En zo zijn er zó veel producten en diensten waarover ik me verwonder wat er allemaal bij komt kijken voordat het bij de gebruiker terecht komt. Ja, ‘How it’s made’ is een programma waarvan ik niet weg kan zappen als het op tv voorbij komt. Ik dwaal af.

In de jaren dat ik dit werk doe, heb ik mijn eigen werkwijze ontwikkeld die ik in ieder project toepas. Door steeds bij opdrachtgevers te meten hoe zij mijn manier van werken ervaren heb ik die werkwijze steeds verder aangescherpt en op hen afgestemd. Je leest hieronder hoe we te werk gaan als wij uiteindelijk gaan samenwerken.

0/4 Informeren & uitrekenen

We starten onze zoektocht naar jouw nieuwe interieur met een eerste kennismaking. Jij verteld alles over het project wat je te wachten staat en hebt de mogelijkheid om mij alles te vragen wat je wilt weten. Oke, bijna alles.

 

Die eerste kennismaking is trouwens geheel vrijblijvend en kosteloos zodat we zonder verplichtingen kunnen ontdekken of het klikt. Als je wilt, kun je meteen een afspraak in mijn agenda inplannen (klik!). Ik maak dan de werktafel in mijn kantoor + een uur in mijn agenda voor je vrij. Maar als je al na 10 minuten denkt: ‘Oh no, op de website leek ze beter bij me te passen!’ ben je vrij om af te zwaaien.

 

Ik verzamel tijdens die eerste kennismaking de informatie die nodig is om voor jou een offerte op maat te maken. Want om welke ruimtes gaat het? En hoeveel hulp heb je precies nodig? Een standaard prijs is niet te geven. De offerte op maat ontvang je binnen een week, zodat je van te voren weet wat je kunt verwachten. Iets wat ik zelf ook prettig vind als ik zoiets “wazigs” als een interieurontwerp koop.

kennismakingsgesprek interieuradvies

1/4 Toeluisteren & doorvragen

Gaan wij samenwerken? Dan ontvang je een huiswerkopdracht die als voorbereiding op de persoonlijke intakesessie dient, die we dan ook meteen inplannen. Met de door jou gemaakte huiswerkopdracht kan ik me voorbereiden, want de hoeveelheid informatie die ik wil/moet opnemen om jou van een goed interieurplan te kunnen voorzien is gigantisch. We duiken namelijk in jouw leven en die van je eventuele partner, kinderen en/of ouders. Hoe leef je, wat vind je belangrijk, welke rol speelt jouw woning daarin, waar gaat jouw hart sneller van kloppen en waar gaan je de haren van overeind staan?

 

Klinkt dat een beetje creepy, ‘In jouw leven duiken’? Ik beloof je: geen Sherlok-achtige taferelen. Niet doorzagen, wel doorvragen. Ik kan namelijk geen goed interieurontwerp maken als ik niet weet voor wie ik het doe. Zónder die informatie maak ik iets waarvan ik denk dat het past, gebaseerd op mijn overtuigingen. Tsja, dan kun je toch net zo goed de buurman of je collega vragen.

 

Het liefst kom ik bij jou aan huis, ook al gaan we werken aan een interieurproject voor een andere woning dan waar je op dat moment woont. Je huidige interieur geeft mij namelijk een beeld van hoe je woonsituatie nú is. En jij kunt daarin heel duidelijk voorbeelden geven van wat je straks zult gaan missen als kiespijn, of niet. Belangrijke informatie!

 

Ook kom ik voor de persoonlijke intakesessie graag bij jou aan huis omdat ik dan de ruimtes waar het om gaat in werkelijkheid kan zien (als het om je huidige woning gaat). Ik let daarbij vooral op lichtinval, iets wat moeilijk op foto’s te ervaren is, maar ook op verhoudingen en andere zaken. Oh en je hoeft je huis echt niet helemaal op te ruimen voordat ik kom. Ik weet dat je gewoon leeft in die ruimtes en geloof me dat ik écht wel erger gezien heb (of verras me met dat dát niet waar is).

 

Nu je weet dat een beetje rommel echt niet erg is, zullen we dan maar meteen een kennismakingsafspraak inplannen (klik!)? Dan kunnen we, als het klikt, ook meteen een afspraak maken voor de persoonlijke intakesessie bij jou aan huis.

2/4 Filteren & vertalen

Als ik na zo’n persoonlijke intakesessie naar huis rijdt, hoop ik altijd dat ik niet wordt aangehouden. Ik ben dan echt “dronken” van alle informatie die ik heb opgedaan. Flarden van de gesprekken vliegen van links naar rechts door mijn hoofd en soms begin ik dingen te zien die nog niet bestaan, maar zeker niet misstaan in jouw interieur.

 

Uitslapen die roes? Nee, dat werkt niet. Eruit zweten, dat wel! Dus stort ik me dan op het schrijven van een beknopt (ja echt, beloofd!) Programma van Wensen. Die lange term kort ik trouwens af tot PvW. In dat PvW vat ik de belangrijke details van jouw opdracht voor mij samen. En dat PvW pak ik straks, iedere keer als ik aan de slag ga met jouw opdracht, steeds terug om te lezen wat ook al weer precies het doel van de opdracht was. Want een interieur om in te ontspannen en te genieten wordt het voor graficus en Ajaciet “André” niet, als ik kom aanzetten met een grote letter F op de muur…

 

Nadat jij het PvW hebt met een rode en blauwe pen hebt bewerkt voor juistheid en volledigheid, zijn we klaar voor de volgende stap: het vertalen van jouw verhaal naar een ruw beeld van jouw interieur. Dat gebeurt wel gewoon op een glad beeldscherm en glad papier. Jouw manier van leven wordt vertaald naar indelingsschetsen van de ruimte en jouw wensen wat betreft uiterlijk (van je interieur dan hè) worden vertaald naar een sfeerbeeld en een kleurenpalet.

 

We zien elkaar dan weer tijdens een persoonlijke tussentijdse afspraak. Daarin laat ik je die indelingsschetsen, sfeerbeeld en kleurenpalet zien en vertel ik hoe ik daartoe ben gekomen en welke gedachten er achter zitten. Waar nodig stellen we het kleurenpalet nog iets bij. En als het in één keer lukt, kiezen we meteen een indeling.

 

Kun jij niet wachten tot we jouw indelingsschetsen, sfeerbeeld en kleurenpalet gaan bespreken? Laten we dan meteen een afspraak maken voor een eerste kennismaking (klik!)

 

Vaak hebben mensen een week nodig om tot een keuze voor indeling te komen. Die geef ik je dan ook, want de gekozen indeling is vervolgens de basis voor het invullen van de details. Ik waarschuw je wel alvast: in deze fase gaan veel mensen spontaan met hun meubelen schuiven als ik weg ben. Vraag alvast in je omgeving of iemand je van die meubeltransportertjes (ook wel hondjes genaamd, dat is geen grapje) kan lenen als je die zelf niet hebt, dat bespaart je rugklachten.

 

Terwijl jij bij komt van dat schuiven, werk ik de gekozen indelingsschets uit tot een net 2D indelingsontwerp op schaal. Met die tekening weten we straks precies hoe groot ieder meubelstuk mag zijn. Zodra die lijnen op papier staan, kan ik ook het lichtpuntenplan gaan invullen. Hierin zet ik uiteen op welke plekken in de ruimte welk type armatuur nodig is. De basis voor het zoeken naar geschikte armaturen, later in het proces. Het kleurenpalet zet ik om tot een persoonlijke kleurenwaaier die straks letterlijk houvast biedt bij het kiezen van kleuren en materialen van meubelen, vloer, raambekleding, wanden, verlichtingsarmaturen, etc.

 

Ben jij niet zo’n 3D denker als ik, dan begrijp ik dat het lastig is om die platte lijntjes op papier in je hoofd om te zetten naar een ruimte. Ik kan het 2D indelingsontwerp ook omzetten naar een 3D interieurontwerp dat jou beter inzicht geeft.

lichtplan interieuradvies

materialenplan interieuradvies

3/4 Detailleren & presenteren

Met het indelingsontwerp op schaal en het lichtpuntenplan zijn we klaar om de details in te gaan vullen. Het sfeerbeeld en de kleurenwaaier gaan daarbij helpen om precies die items te vinden om het totaalplaatje mee neer te zetten.

 

Nu je dit leest, begrijp je waarschijnlijk wel waarom veel mensen vastlopen in het maken van een kloppend totaalbeeld van hun interieur. Ze richten zich aan het begin al op de details en verliezen daarbij het grote geheel waar ze naartoe werken uit het oog. Dat laat ik jou niet gebeuren als je met mij samenwerkt. Ik zoom voor je uit en daarna weer steeds verder in. En weer uit. En weer in. Dat is wat ik constant doe.

 

Dat detailleren leest misschien een beetje minuscuul weg, maar daarmee bedoel ik het maken van een meubelplan (waar dus ook een porseleinkast in kan zitten die zo groot is dat er wel een olifant in past), het maken van eventuele maatwerkontwerpen voor meubelen,  het maken van een armaturenplan (mag jij van mij ook gewoon een lampenplan noemen hoor), een materialenplan (vloer, raambekleding, behang, etc.) en een verfkleurenplan (yes, zo één waarvan de schilder zal zeggen: dát is nog eens wat anders dan RAL 9010). Belangrijk detail: ik werk daarin in de tegenovergestelde richting als waarin het wordt uitgevoerd. Ja, denk daar maar eens over na!

 

Terwijl ik werk aan de detaillering van jouw interieurplan, mik ik al die details op één grote hoop. Ik weet precies wat waarvoor bedoeld is en ondertussen staat het totaalplaatje van jouw nieuwe interieur al helemaal in mijn hoofd. Maar als jij mijn werk op dat moment zou zien, ontstaat er bij jou waarschijnlijk twijfel waarvoor je mij eigenlijk had ingeschakeld.

 

Om jou inzicht te geven in wat er in mijn hoofd zit, structureer ik al die ideeën en informatie. Ik zorg voor een persoonlijk interieurplan in magazinevorm waarin per hoek van de ruimte duidelijk wordt welke details er voor gaan zorgen dat het PvW en het sfeerbeeld straks in jouw woning tot leven worden gewekt.

 

Denk je nu ‘Oh my, daar gaat wel veel werk in zitten, maar dit is precies wat ik nodig heb!’? Dan heb je gelijk! Het duurt meestal tussen de 6 en 12 weken voordat een volledig interieurplan met tekeningen en productadviezen klaar is. En ja die tijd telt vanaf de persoonlijke intakesessie. Plan dus meteen een kennismaking in! (klik!)

 

Daarnaast kan ik ook zorgen voor 3D impressies van het interieurplan. Hiervoor zet ik de ruimte in SketchUp en vul ik het zo ver mogelijk in met de geadviseerde items. Eigenlijk is het net als dat spelletje van vroegah: ‘the Sims’. Maar dan met meer keuzes en mogelijkheden. En wat moelijker. Maar, net zo verslavend hoor!

 

Dat plan druk ik niet zomaar door je brievenbus, maar toon ik je tijdens een persoonlijke opleveringsafspraak. Ik kan dan duidelijk uitleggen waarom ik voor ieder item heb gekozen, wat de gedachten zijn achter die keuzes en waar je op moet letten bij het vervangen van die items voor een anders stuk. Zo leer jij het hele interieurplan goed kennen zodat je uiteindelijk zelfverzekerd knopen kunt doorhakken op weg naar de realisatie van je interieur. Tegelijkertijd heb je ruim de gelegenheid om vragen te stellen over het interieurplan. Probeer dat maar eens via de brievenbus ik denk dat de postbode je vreemd aankijkt en dat jij nog vreemdere antwoorden terug krijgt.

 

Wil je een kijkje nemen in een interieurplan dat ik eerder maakte? Vraag me er naar! (klik!)

4/4 Verwezenlijken & verwonderen

En dan is het tijd om het plan van papier naar het echie te vertalen. Overleggen met de aannemer, meubelen proberen, offertes opvragen, materialen bestellen, de schilder vastleggen… Ja, dan begint het pas echt! Maar met het interieurplan weet je precies waar je naartoe werkt en kun je iedereen duidelijk maken wat je plannen zijn. Ik doe altijd mijn best om een interieurplan zo samen te stellen dat jij er vervolgens zelf mee aan de slag kunt. Wel zo fijn én leuk om het zelf in de hand te houden.

 

Ondanks dat interieurplan vraagt het realiseren van je interieur nog altijd veel van je tijd. Heb je dat niet, dan kan ik je bij de uitvoering van het plan ondersteunen. Ja als een soort van wandelstok. Maar ik kan ook een stok achter de deur zijn! Laat me weten wat jij nodig hebt.

 

Als de grote lijnen met meubelen, maatwerk, materialen, verlichting en verf eenmaal zijn uitgevoerd missen er vaak nog wat puntjes op bepaalde letters. De kleinste details in styling bewaren we tot het laatste moment. Pas nu wordt goed zichtbaar op welke plekken wát mist. Dit is het moment om met de styling bezig te gaan, ook daarin kan ik je helpen.

Zullen we kennismaken?

Heb jij die hele pagina gelezen tot dit punt? Wow! Nu je precies weet hoe ik te werk ga als wij samen aan jouw interieur gaan werken, hoop ik dat je enthousiast bent geraakt over mijn manier van werken en communiceren. Is dat zo? Dan konden we wel eens een goede match zijn! Laten we meteen een kennismakingsafspraak inplannen (klik!).

Neem gerust en geheel vrijblijvend contact op als je meer wilt weten over bepaalde onderwerpen, naar iets op zoek bent wat je niet kunt vinden, een richtprijs wilt ontvangen, samen wilt werken met Baschic of gewoon een berichtje wilt achterlaten.