Wanneer ik op een feestje ben en er mensen naar mij toe komen die van een ander hebben gehoord wat voor een werk ik doe, dan vragen ze me altijd: “Jij bent toch binnenhuisarchitect/interieurarchitect?” Natuurlijk zou ik graag ja zeggen, maar dat gaat helaas niet. (Interieur)architect is een beschermde titel die niet iedereen mag dragen.
Is er dan verschil tussen binnenhuisarchitect en interieurstylist? Ja, en niet zo’n klein beetje ook! Ik leg het graag aan je uit en gebruik hiervoor kapper en tandarts als voorbeelden omdat zij beiden iets aan je uiterlijk kunnen doen, maar de verschillen tussen wat ze kunnen doen, hoe ze dit kunnen doen en wat voor een gevolgen een ongeschoold iemand kan hebben groot zijn. De 3 belangrijkste verschillen tussen een interieurarchitect en interieurstylist (of interieurontwerper of interieuradviseur) op een rij:
1. Beschermde titel
Iedereen mag zich interieurstylist noemen, net zo goed als iedereen zich kapper mag noemen. Interieurstylisten hoeven ook nergens ingeschreven te staan om zich zo te noemen. Niet iedereen mag zich interieurarchitect noemen, net zo goed als niet iedereen zich tandarts mag noemen. Interieurarchitecten moeten ingeschreven staan in het architectenregister om deze titel te mogen voeren.
2. Opleiding
Een interieurstylist mag aan de slag zonder daarvoor een opleiding te hebben gevolgd, dat mag een kapper ook. Wel is de vraag: kies je liever voor een interieurstylist of kapper die een goede opleiding heeft gevolgd of gok je er op dat diegene wel weet wat hij/zij doet? Een interieurarchitect heeft een opleiding op minimaal HBO Master niveau gevolgd en een tandarts heeft zelfs een Universitaire studie nodig om zich tandarts te mogen noemen.
3. Werk
Een interieurstylist houdt zich bezig met details op het gebied van afwerking en decoratie: kleuren, materialen, meubels, accessoires etc. Alles om de boel een beetje mooier te maken, net als een kapster doet met kleuren, stylingproducten en kniptechnieken. Een interieurarchitect kan ook prachtige dingen maken, en heeft de kennis om dit vanaf de “grond” af aan aan te pakken door de kennis die hij/zij op bouwkundig gebied bezit. En zo kan ook de tandarts voor een prachtig gebit zorgen en heeft deze ook de kennis om dit bij de basis aan te pakken als dat nodig is door de medische kennis die hij/zij heeft.
Denk jij: ‘Nu weet ik wat ik zoek, ik heb een ontwerper of adviseur nodig!’? Je kunt hier meer lezen over mijn diensten als interieuradviseur en -ontwerper.
Interieurstylist, interieuradviseur of interieurontwerper?
Dat het interieurvak in het algemeen erg populair is op dit moment is wel duidelijk. En iedereen noemt zich weer anders! Een beknopte uitleg van wat de verschillende disciplines globaal inhouden.
- Interieurstylisten werken vaak aan mooie plaatjes: die zijn tijdelijk en hoeven praktisch niet bruikbaar te zijn.
- Interieuradviseurs werken aan mooie plaatjes die ook bruikbaar zijn: een écht interieur dat ingericht moet worden (met bestaande producten) én gebruikt gaat worden.
- Interieurontwerpers werken vaak met maatwerk in de ruimte of in de vorm van een meubel: uniek, mooi en éxtra bruikbaar.
De afbeelding hierboven maakt de verschillen visueel inzichtelijk.
Wat heb ik nodig?
Ben jij op zoek naar de juiste persoon die jou kan helpen met jouw interieurvraag, maar weet je niet of je een interieurstylist of een interieurarchitect nodig hebt? Één van de belangrijkste dingen die je jezelf dan als eerste moet afvragen is of je bouwkundige vragen hebt of veranderingen wil doen (kies voor een interieurarchitect) of dat het alleen om de afwerking en de inrichting van je interieur gaat (kies voor een interieurontwerper, interieuradviseur of interieurstylist). Is dat laatste het geval, let dan goed op de kwaliteit van het werk die de interieurstylist/interieuradviseur/interieurontwerper aflevert. Omdat iedereen zich interieurstylist (ontwerper of adviseur) mag noemen kan het zijn dat je eens te maken krijgt met iemand die minder bekwaam is in zijn/haar vak. Wat kan helpen is het vragen naar opleiding, praktische ervaring, portfolio en referenties van eerdere klanten.
Wat doet WarmWit?
Ik ben geen interieurarchitect: ik sta niet ingeschreven in het architecten register, heb niet de benodigde opleiding gevolgd en doe geen bouwkundig werk. Ik kan je wel helpen als interieurontwerper, interieuradviseur of lichtontwerper, heb de MBO opleiding Interieuradviseur aan het CIBAP afgerond en heb een deel van de studie Interieurvormgeving aan de Hogeschool in Mechelen (B) gevolgd, de opleiding HBO lichtontwerp aan de Lighting Design Academy gevolgd. Ik heb 1 jaar werkervaring opgedaan als fotostylist/setdresser en 3 jaar als stylist/decorateur, werk sinds maar 2018 fulltime voor mijn bedrijf WarmWit waarmee ik anderen advies geef over hun interieur en interieur ontwerpen op maat maak van meubel tot ruimte. Ook heb ik zelf ervaring met de uitvoering, letterlijk, van tegels weg bikken met een boorhamer tot decoratieschilderen 😉 Je vindt hier meer informatie over interieuradviezen die ik geef en mijn werkwijze.