Interieuradvies, interieurontwerp, interieurstyling, wat doe jij nu precies?

Wat ik doe is jouw manier van leven, jouw woonwensen en ergernissen (en dat van je eventuele partner, kind(eren) en ouder(s)) vertalen naar interieur. Eigenlijk ben ik dus een soort tolk tussen wat er in jouw hoofd leeft, alle mogelijke afwerkingen/producten/kleuren/etc. en de vakmensen die jouw interieur realiseren. Zodat dat beeld uit jouw hoofd uiteindelijk in jouw woning tot leven wordt gebracht. Om dat te kunnen doen, spreid ik me over veel gebieden uit en noem mezelf ‘interieurvormgever’.

Om tot een interieurplan voor jouw woning te komen doorlopen we gestructureerde fases waarin ik ontwerpen maak en adviezen geef op de volgende gebieden: ruimtelijke indeling, meubelindeling, verlichting, afwerkingsmaterialen (vloeren, behang, raamdecoratie, etc), meubelen, woonstijl, verfkleuren, maatwerkmeubelen (kasten, tafels, eetkamerbanken, etc).

Hoe zien die verschillende onderdelen in een interieuradvies of interieurontwerp er dan uit?

interieuradvies jaren 30 woning Zutphen

Sfeerimpressie en kleurconcept
Een sfeerimpressie en kleurconcept zijn bedoeld om een schets van de beoogde sfeer en stijl van het eindresultaat neer te zetten. Dit beeld wordt neergezet met behulp van foto’s en kleurstalen. Je ontvangt hierbij ook een persoonlijke kleurenwaaier die later als houvast dient bij het kiezen van stukken voor in je interieur in precies de goede kleur.

Indelingsontwerp
Een indelingsontwerp geeft de indeling van de ruimte weer. Hierin wordt duidelijk met welke opstelling de ruimte het best kan worden ingedeeld en hoeveel meubelen van welke maat nodig zijn om die indeling te maken. Dit kan ook worden gedaan voor een keuken, badkamer of zelfs een ruimtelijke indeling waarin ook wordt nagedacht over wanden, doorgangen en ramen.

interieuradvies nieuwbouwwoning Almere Poort kleuradvies materiaaladvies 3d tekeningen

3D impressie
Met een 3D impressie wordt de ruimte in Sketchup getekend en ingericht. Vanuit verschillende hoeken krijg je een kijkje in het interieur zoals het er na de verandering uit zal gaan zien. Dit is vooral handig wanneer je een (nieuwbouw)woning koopt waar je nog niet in kunt en waarvan het dus moeilijk voorstellen is hoe de ruimte straks zal zijn. Ook werkt dit goed voor mensen die het in het algemeen moeilijk vinden zich visuele voorstellingen te maken. En voor mensen die het erg spannend vinden een grote aankoop te gaan doen.

interieuradvies jaren 30 woning Terborg maatwerk meubel ontwerp

Maatwerk ontwerp
Bij maatwerk ontwerp wordt een meubelstuk op maat ontworpen. Soms is dit noodzakelijk omdat de ruimte met standaard stukken niet praktisch genoeg gevuld kan worden. Meestal is het een keuze omdat iets bijzonders gewenst is. Denk aan een tafel(tje) met specifieke afmetingen, een eetkamerbank die precies past bij wat jij zoekt, een kast waarin de tv wordt weggewerkt, een meubel om de (gas)haard, een kast waarin alle persoonlijke spullen worden weggewerkt of juist een kast waarin bijzondere spullen op een voetstuk worden gezet. Maatwerk ontwerpen starten met een schets, worden uitgewerkt in 3D en compleet gemaakt met voorstellen voor te gebruiken materialen. Ook kan ik je koppelen aan een goede interieurbouwer die het maatwerk ontwerp tot in de puntjes realiseert.

Licht- (en stroom)puntenplan
Een plan voor lichtpunten laat zien op welke plaatsen er welke type armaturen worden geadviseerd. Denk hierbij aan vloer-, wand-, tafel-, hang- lampen en inbouwverlichting. Hierbij wordt ook aangegeven of het gaat om gebundeld licht is of diffuus licht (dat zacht en breed wordt verspreid). Met deze informatie kun je zelf op zoek gaan naar passende verlichtingsarmaturen. Naast het aangeven op welke plaatsen de lichtpunten nodig zijn, kan ook bij nieuwbouw of verbouw worden meegedacht in de plaatsen waar stroompunten moeten komen.

interieuradvies nieuwbouwwoning Doetinchem lichtplan

Armaturenplan
In een armaturenplan worden de lichtpunten die eerder in het lichtpuntenplan uiteen zijn gezet, ingevuld met voorstellen voor verlichtingsarmaturen. Deze worden (samen met de meubelen, als deze onderdeel uitmaken van het complete advies) gepresenteerd in een productcollage zodat inzichtelijk wordt hoe de verschillende armaturen met elkaar combineren. Eventueel kan het armaturenplan ook worden uitgebreid met een voorstel voor afwerking van schakelmateriaal en stopcontacten.

interieuradvies jaren 30 woning Zutphen kleuradvies

Verfkleurenplan
In een plan voor verfkleuren wordt inzichtelijk op welke plaatsen er welke kleur verf wordt geadviseerd. Dit wordt gedaan voor wanden, plafonds, deuren, kozijnen en ook voor andere onderdelen die een likje verf kunnen gebruiken. Het plan wordt zo vormgegeven dat het voor jou, of voor een eventuele schilder die de klus gaat uitvoeren, duidelijk is hoe het precies is bedoeld. Daarnaast worden natuurlijk ook de kleurstalen bijgevoegd, zodat je een goede indruk krijgt van de kleuren.

interieuradvies materialenplan woonboerderij Westervoort

Materialenplan
In een materialenplan komen alle verschillende materialen die in een ruimte worden gebruikt samen. Denk hierbij aan vloer, gordijnen, raamdecoratie, wandafwerking, tapijt, traploper, behang, tegels en misschien kan ik je zelfs wel helpen bij het kiezen van materialen voor vensterbanken en hang en sluitwerk? Net zoals het meubelplan wordt het materialenplan gepresenteerd door middel van productcollage’s.

interieuradvies jaren 30 woning Terborg meubel - 2

Meubelplan
In een meubelplan worden voorstellen gedaan voor de in het indelingsontwerp te gebruiken meubelen. De sfeerimpressie en het kleurconcept dienen als basis voor de keuze wat betreft stijl van de meubelen. Het meubelplan wordt gepresenteert door middel van productcollage’s, waarin duidelijk te zien is hoe de verschillende stukken met elkaar combineren. Ook ontvang je een digitaal bord waarin je eenvoudig kunt doorklikken naar de informatie over deze producten.

header interieuradvies nieuwbouwwoning Doetinchem

In welke situaties zet je een interieuradvies of interieurontwerp in?

Maar wanneer en waarvoor schakel je me dan precies in? Tsja, dat blijft hiermee nog een beetje vaag hè? Laat me je helpen door in te zoomen op nieuwbouw, verbouw en make-over.

Nieuwbouw, verbouw en make-over – algemeen
+ ontwerpen van plattegrondindeling met meubelindeling
+ ontwerpen van lichtplan
+ bepalen van stroompunten
+ samenstellen van sfeerbeeld van woonstijl en kleurenpalet als basis voor productkeuzes
+ adviseren in productkeuzes (meubelen, vloer, raambekleding, behang, verfkleuren, verlichtingsarmaturen, binnendeuren, schakelmateriaal, etc) rekening houdend met eventuele meubelstukken of materialen die behouden blijven
+ ontwerpen van maatwerkoplossingen (kasten, tafels, eetkamerbanken, keukens, ensuites, stalen tussendeuren, etc.)
+ maken van 3D visualisaties in SketchUp

Nieuwbouw – vrije kavel
+ ontwerpen van plattegrondindeling met binnenmuren en binnendeuren, o.b.v. leefgewoonten en woonwensen, binnen het bouwvlak (voorwerk voor architect of bouwkundig tekenaar die woning gaat tekenen)
+ meekijken in (en eventueel meeluisteren en spreken bij besprekingen van) tekeningen van de architect of bouwkundig tekenaar om te ondersteunen bij het bewaken van woonwensen

Nieuwbouw – projectbouw
+ helpen bij keuzes maken optielijst

Verbouw – herindeling verdieping of hele woning
+ ontwerpen van plattegrondindeling met binnenmuren, binnendeuren o.b.v. leefgewoonten en woonwensen, binnen de bestaande woning en/of bij aanbouw (voorwerk voor architect of bouwkundig tekenaar)

Verbouw – keuken of badkamer
+ ontwerpen van keuken of badkamer met productaanbod uit een bepaalde winkel
+ ontwerpen van keuken of badkamer op basis van maatwerk

Make-over (van huidige woonruimte of bij verhuizing zonder verbouwing)
+ ontwerpen van nieuwe meubelindelingen binnen de bestaande ruimte die passen bij (de eventueel door de jaren heen veranderde) leefgewoonten, woonwensen en behoeften
+ behouden van en eventueel adviseren van make-over voor bepaalde bestaande meubelstukken of afwerkingsmaterialen

kantoor Basichic Danielle laptop

interieuradvies klaar om te bundelen tot adviesmap

En wanneer start je dan met een interieuradvies of interieurontwerp?

‘Ik zou je véél eerder hebben ingeschakeld in het traject nu ik weet wat je voor ons kunt betekenen.’ is een uitspraak die ik vaak hoor als ik na een opdracht nog eens bij opdrachtgevers langs ga om het resultaat te bewonderen en na te praten over onze samenwerking. Dus als ik je het advies van mijn eerdere opdrachtgevers mag doorgeven: schakel zo vroeg mogelijk een interieurvormgever in!

Als je nog niet eerder met interieurontwerp of interieuradvies te maken hebt gehad, is de kans groot dat je in dezelfde valkuil trapt als die opdrachtgevers die me achteraf eerder hadden ingeschakeld. Je denkt er pas aan om een interieuradviseur of interieurontwerper in te schakelen op het moment dat keuzes als ruimtelijke indeling (waar komen muren, deuropeningen, raamopeningen, opstapjes, afstapjes, eventuele koven, etc) en elektra, water en gasaansluitingen al zijn bepaald. Op dat moment ontstaat er bij de meeste mensen weer “ruimte in hun hoofd” om verder over het eindplaatje na te denken, het interieurontwerp.

Mag ik je de weg wijzen? De denkweg welteverstaan. Je gedachten gaan de verkeerde kant op! Om uiteindelijk tot een interieur te komen waar je écht blij van wordt, moet je bij dat eindplaatje beginnen en van daaruit achterstevoren terugwerken. Hoe wil jij straks leven in jouw woonruimte? Hoe ziet die woonruimte er dan uit? Wat betekent dat voor de meubelindeling? Waar komen dan de vaste elementen als muren, deuren, ramen en de nutsvoorzieningen. Zie je? Zo gek is het niet om soms een beetje tegendraads te zijn.

Zit je al midden in een verbouw- of nieuwbouwproject? No worries! Laten we dan zo snel mogelijk starten met het maken van de interieurplannen op basis van datgene wat er al (besloten) is. Ik ben zo iemand die dat dan van de zonnige kant bekijkt: ‘Dát is dan maar alvast gekozen, dan ligt er in ieder geval iets vast waar we omheen kunnen werken.’ Meteen maar een kennismaking inplannen? (klik!)

Hoe Basichic te werk gaat bij een interieuradvies, wat de Basichic stijl is en waar Basichic voor staat?