Na jarenlang een beetje “mokkig” tegen de 3D tekenprogramma’s te hebben aangekeken omdat ik tijdens mijn opleiding (2005-2009) 4 verschillende tekenprogramma’s kreeg aangeboden en er daarna met precies NUL kon werken, is het nu toch echt zo ver gekomen dat ik aan het 3D tekenen ben geslagen. En ik kan je nu (na het volgen van de training en het maken van twee 3D interieurontwerpen voor opdrachtgevers) al zeggen: het is ontzettend tof om te doen! Denk jij er over om een 3D interieurontwerp laten maken? In deze blog lees je alles over hoe dat in z’n werk gaat.
Voor wie is een 3D interieurontwerp geschikt?
Het laatste jaar bestond een groot deel van de opdrachten voor interieuradvies en -ontwerp uit opdrachtgevers die een nieuwbouwwoning hadden gekocht. Zij kochten een woning vanaf papier, iets dat niet bestaat, waar je geen kijkje binnen kan nemen. Voor ál mijn opdrachtgevers geldt dat ze geen tijd in overvloed hebben, door werk, gezin en vaak ook nog een druk sociaal leven. Dit maakt dat zij zich graag zo goed mogelijk voorbereiden op het moment van oplevering van hun nieuwbouwhuis, zodat ze dan direct aan de slag kunnen om de woning klaar te maken om er in te trekken. Er moeten veel keuzes worden gemaakt: Hoe delen we de ruimtes in? Welke meubelen gebruiken we daarvoor? Waar laten we lichtpunten en stroompunten aanleggen? Hebben we maatwerk meubelen nodig en hoe gaan die er uit zien? Wat doen we op de vloer? En op de muren? Een goed interieuradvies geeft je antwoord op al die vragen en daarmee zie je het totaalplaatje goed voor je, als je zelf een goed verbeeldingsvermogen hebt. Helaas is niet iedereen daarmee uitgerust en precies voor díe mensen is het laten maken van een 3D interieurontwerp een goed idee.
Daarnaast is een 3D interieurontwerp ook geschikt voor het visualiseren van maatwerkmeubelen in de ruimte. Net als bij een nieuwbouwwoning, koop je een maatwerkmeubel zonder dat je het ooit hebt gezien. Wanneer je het moeilijk voor te stellen vind hoe dat meubel straks in het interieur zal staan, kunnen 3D tekeningen van je interieur met dat meubel erin uitkomst bieden. Wist je trouwens dat WarmWit ook ontwerpen maakt voor maatwerkmeubelen? Naast het zoeken naar de best passende plattegrondindeling, is dat het werk wat ik het liefste doe.
Hoe gaat dat in z’n werk, het laten maken van een 3D interieurontwerp?
Voordat er een 3D tekening op mijn beeldscherm verschijnt, zijn er al heel wat stappen aan vooraf gegaan. Ik start altijd met een uitgebreid en persoonlijk gesprek waarin wordt besproken hoe jij (en je eventuele gezin) leven en je huis gebruiken. De informatie uit dat gesprek wordt omgezet in een Programma van Wensen en een moodboard, waarmee jij kan controleren of ik je hulpvraag heb begrepen, je ook alvast een kijkje krijgt in mijn eerste ideeën. Het PvW is ook voor mij een houvast tijdens het gehele ontwerpproces, dat begint met het maken van voorstellen van de indeling van de ruimte. Deze bespreken we samen zodat we de best passende kunnen kiezen. Afhankelijk van de verdere inhoud van ons interieuradvies en -ontwerp traject samen, kunnen vanaf nu 3D interieurtekeningen worden gemaakt. Wil je je ook laten adviseren welke meubelen, materialen en verlichting het best passen, dan zetten we eerst die stap alvorens het plan wordt omgezet in 3D impressies, zodat ook die informatie in de 3D tekeningen wordt verwerkt.
Wat kost een 3D interieurontwerp?
De kosten van een 3D interieurontwerp variëren afhankelijk van de betreffende ruimte en de rest van de inhoud van het interieuradvies en -ontwerp traject dat we aangaan. Meer prijzen en uitleg over de inhoud van de verschillende pakketten vind je op de pagina over interieuradvies .
Hoeveel tijd kost het om een 3D interieurontwerp te laten maken?
Het maken van de 3D impressies zelf neemt een flink wat tijd in beslag. Wanneer er geen (goede) bouwtekeningen van de woning aanwezig zijn, moet de ruimte nauwkeurig worden ingemeten. Daarna wordt als eerste de plattegrond in het 3D programma ingetekend, die wordt vervolgens opgetrokken tot een 3D ruimte waarna iedere deur en raam moeten worden geplaatst. Daarna moet de ruimte worden “aangekleed” met kleuren en materialen op wanden en vloeren die vaak eerst nog moeten worden gezocht in verschillende 3D bibliotheken of op maat moeten worden gemaakt voor het 3D programma. De laatste stap is het plaatsen van de meubelen en eventueel accessoires. Ook die moeten uit bibliotheken worden gezocht, een tijdrovende klus. Wanneer deze zijn gevonden moeten ze vaak nog worden aangepast in maat, materiaal of kleur om een goede impressie te geven. Al met al ben je voor een slaapkamer al zo ruim een halve dag bezig voordat er een 3D impressie staat die je een goede weergave geeft van je toekomstige ruimte.
Als je kijkt naar het gehele advies- en ontwerptraject waarvan een 3D ontwerp deel uitmaakt, gaan er van persoonlijke kennismaking tot oplevering van de tekeningen gemiddeld 10 weken overheen. Daarin zit ook voor jou de tijd om dingen te laten landen voordat je een besluit neemt, iets wat vaak voorkomt bij het bepalen van de indeling. Wil je een 3D interieurontwerp laten maken om je goed voor te bereiden op je nieuwbouwwoning, start er dan op tijd mee! Hoe vroeger je zo’n traject aangaat, hoe ruimer de mogelijkheden nog zijn voor het wegwerken en inbouwen van zaken.
Heb je nog vragen over het laten maken van een 3D interieurontwerp? Stel ze me dan gerust zodat ik je kan helpen!