Indeling huis bepalen bij nieuwbouw, hoe doe je dat?

Ben jij zo’n geluksvogel dat je helemaal zelf de indeling van je huis mag bepalen? Ah, ik moet toegeven dat ik wel een beetje jaloers ben! Misschien ben jij inmiddels al een tijdje schetsende, op zoek naar wat dan een slimme indeling voor je woning is en denk je: ‘Zo makkelijk is het allemaal nog niet!’. En dat klopt. In deze blog hoop ik je te helpen door je op een andere manier te laten kijken naar het ontwerpen van een indeling van een huis. Ik neem hiervoor als voorbeeld taart. Want wie houdt er niet van taart!? Daarnaast laat ik je zien hoe ik te werk ga als ik indeling van een huis ontwerp.

Indeling voor nieuwbouwen huis in eigen beheer of zelfbouw

Heb je te maken met het bouwen van een eigen woning die je helemaal mag indelen en ontwerpen zoals jij dat wilt? Dan zul je het aantal vierkante meters voor iedere ruimte aan de architect of bouwkundig tekenaar moeten doorgeven. Zeg maar hoeveel je nodig hebt, de architect of bouwkundige tekent het wel! Maar hoeveel heb je eigenlijk nodig? Ach, ruim inzetten, dat kom je er straks wel uit met het inrichten met opbergruimte, keuken, badkamer, bedden, eettafel, zithoek etc. Of toch niet? Wat als je nèt te kort komt voor die grote eettafel of heerlijke plofbank? En waarom zou je méér bouwen dan je nodig hebt?

Eigenlijk is lukraak wat vierkante meters doorgeven hetzelfde als iemand naar de supermarkt sturen met een lijstje vol met lekkere dingen en dan later pas gaan bedenken wie er op visite komen en welke taart je dan gaat bakken. Ja, daar kunnen hele verrassende dingen uitkomen en het is zeker niet gezegd dat je taart compleet zou mislukken als je op deze manier te werk gaat. De kans is wel ruim aanwezig dat die taart het nèt niet helemaal is. Je taart zou er veel beter van worden als je vooraf bedenkt voor wie je hem wil gaan bakken, wat diegene lekker vindt en wat er dan in die taart moet zitten.

Zie je nieuwe huis ook als zo’n taart: bedenk vooraf goed hoe je er uiteindelijk in wilt gaan wonen. Hoe ziet jouw leven er uit? Welke rol speelt jouw huis daarin? (Dus, voor wie bak je de taart?) Wat betekent dat voor de verschillende ruimtes wat betreft lichtinval, inkijk/privacy, indeling, uitzicht? (Dus, wat vind jij lekker in die taart?) Dan kun je daarna bekijken hoeveel vierkante meters je voor iedere ruimte nodig hebt. (Dus, hoe moet de verhouding van die ingrediënten zijn zodat de taart er straks ook goed uit ziet en smaakt)

Wat ik helaas vaak zie gebeuren is dat architecten (de taartenbakkers) maar weinig oog hebben voor de smaak van hun klanten. Oei, nu wordt mijn metafoor wat verwarrend! Ik bedoel hiermee namelijk niet de smaak van de buitenkant van het huis. Daar kom jij met de architect wel uit! Ik heb het over de smaak voor wat betreft jij lekker vindt voor de vulling, de binnenkant, jouw binnenkant. Er wordt vooraf te weinig nagevraagd en nagedacht over hoe jij straks in die woning gaat leven en wat dit vervolgens betekent voor de indeling van de meubelen en de binnenwanden, doorgangen, doorkijkjes, etc.

Ga jij een nieuwbouw huis bouwen in eigen beheer of door zelfbouw? Wees je er dan van bewust dat je niet het aantal vierkante meters (verhouding) kunt doorgeven zonder dat je weet wat jouw wensen zijn voor de verschillende ruimtes (wat is lekker) die voortkomen uit welke rol jouw huis speelt in jouw leven (voor wie).

Indeling voor nieuwbouwhuis in projectbouw

Het indelen van nieuwbouwhuizen in de projectbouw is andere koek. Daar heb je namelijk te maken met een standaard indeling van de buitenkant en beperkte mogelijkheden voor aanpassingen van de binnenwanden. Huis na huis zijn wat indeling betreft hetzelfde, terwijl er verschillende mensen wonen met verschillende wensen. Ze hebben alleen één wens die bij iedereen hetzelfde is: ‘We willen graag iets wat echt bij ons past, liefst anders dan bij de buren. Dat je binnenkomt en denkt: wauw, dit is eens wat anders dan een standaard nieuwbouwwoning.’

Om even terug te grijpen naar de taarten: je hebt hier dus te maken met een standaard taart. Maar dat betekent niet dat je niets meer kunt veranderen om hem beter bij je smaak te doen passen. Natuurlijk kun je niet alle ingrediënten die zijn gebruikt nog veranderen, maar sommige dingen zijn er wel uit te halen, toe te voegen of te verbeteren. Terug naar de huizen betekent dat dat er vaak wel wat kleine aanpassingen in wandjes kunnen worden gedaan, voor een andere keukenopstelling kan worden gekozen dan gebruikelijk is, de meubelen op een andere manier in de ruimte te plaatsen door het toepassen van (semi)maatwerk.

Om te kijken wat jij nodig hebt ga je hetzelfde te werk als bij het bedenken van een indeling voor een zelfbouw of eigen beheer gebouwde woning. Kijk allereerst goed naar hoe jij leeft en welk hoe jouw woning je daarbij van dienst moet zijn. Kijk daarna goed naar wat dit betekent voor het ruimtegebruik en daarmee de indeling van meubelen. Denk niet meteen in vaste, bestaande meubelen, maar juist daarbuiten. Alleen op die manier kom je uiteindelijk tot een indeling die je niet snel in ieder soortgelijk huis vindt en die écht past bij wie jij bent en hoe jij leeft.

Indeling huis bepalen; zo ga ik te werk

Ik ben gek op taart én op het puzzelen met ruimteindelingen en meubelindelingen. Of ik nu werk voor de gelukkige mensen die een eigen huis gaan bouwen op een stuk bouwgrond of voor trotse eigenaren van een nieuwbouw projectwoning, mijn werk start altijd met een kennismaking om te ontdekken of er een klik is. Ik wil me altijd goed kunnen inleven in de personen voor wie ik werk, zodat ik ook echt goed werk kan leveren. Matchen we? Dan start ik met het intakeproces. Hierin leer ik de opdrachtgevers goed genoeg kennen om een beeld te krijgen van wie zij zijn en hoe zij leven. Tijdens een persoonlijke intakesessie hebben we het natuurlijk over de woning, woonwensen en woon ergernissen, maar stel ik juist ook vragen die niets met de woning te maken hebben. Zo kom ik aan een compleet en eerlijk (geen geforceerd) beeld van het leven van mijn opdrachtgever.

De uitkomsten van het intakeproces leg ik, afhankelijk van de lengte van onze samenwerking, vast in een kort en overzichtelijk Programma van Wensen. Deze stemmen we nog een laatste keer af. Daarna is het PvW voor mij een soort handleiding die ik gebruik om mijn werk mee te doen: het bepalen van de indeling van het huis en eventueel ook het zoeken naar de juiste sfeer, kleuren en materialen, passende meubelen, passende verlichting, etc.

En dan begin ik gewoon te schetsen aan de verschillende indelingsmogelijkheden voor het huis, met het PvW binnen handbereik. Eerst krijgen de belangrijkste wensen een plek, de minder belangrijke wensen volgen steeds daarna. Ik schets altijd meteen op schaal zodat ik weet wat past en niet past, houdt altijd meteen rekening met voldoende doorloopruimte. En wat automatisch in mijn hoofd gebeurt en maar moeilijk uit te leggen is, is dat de platte lijntjes op papier in mijn gedachten al 3D volumes hebben. Ondertussen check ik steeds het PvW om te zien of ik niets belangrijks vergeet.

Uiteindelijk heb ik vaak een stuk of 8 halve tekeningen die ik samenvoeg tot 3 hele tekeningen. Die 3 tekeningen laat ik aan mijn opdrachtgever zien terwijl ik vertel wat mijn gedachtegangen zijn achter die platte lijntjes op papier. Waarom muren, meubelen, doorgangen, etc. op de plek staan waar ze staan. Hoe het uitzicht is, hoe de lichtinval is, wat het gevoel moet gaan zijn als je in 3D denkt. Samen zoeken we dan naar de best passende plattegrond indelingsontwerp die de basis kan zijn voor de tekeningen die de architect gaat maken en later voor het uitwerken van de rest van het interieurplan: verlichting, kleur, materiaal, meubelen, etc.

Kan ik jou helpen?

Ik hoop dat je inzichten hebt kunnen halen uit mijn taart-vergelijking en de manier waarop ik te werk ga als ik een indeling voor een huis ontwerp. Ben jij bezig met een nieuwbouwwoning of het verbouwen van een woning en kun je wel hulp gebruiken bij het zoek naar een goede indeling? Misschien kan ik je helpen! 

Lees hier meer over interieuradvies (klik!) of doe een aanvraag voor een kennismaking om elkaar te leren kennen (klik!). Oh, en als je die kennismaking inplant n.a.v. het lezen van deze blog en je hebt zin gekregen in taart, meld het dan even zodat ik voor taart kan zorgen tijdens onze afspraak.