Review J. van Royen en M. van Lidth de Jeude – nieuwbouwwoning in Weespersluis

– schakelden Danielle in voor hulp bij een indelingsontwerp en lichtpuntenplan voor de keuken, eethoek en zithoek van hun nieuwbouwwoning in Weespersluis.

M: De reden om überhaupt hulp te zoeken bij onze nieuwbouwwoning was dat we de vorm van de woonkamer niet direct heel aantrekkelijk vonden. We vonden het lastig om daar een leuke, fijne woonkamer van te maken. Het is best een lange, smalle woonkamer, we willen geen pijpenla. Die vorm deed ons puzzelen. Het zit in mijn aard om alle opties af te wegen voordat ik iets kies. Ik wil het graag goed doen. Ik ben helaas niet snel tevreden.

J: Er zijn duizenden mogelijkheden voor je nieuwbouwwoning die ik niet zo even kan bedenken omdat ik er geen ervaring mee heb en het talent waarschijnlijk ook niet. Het is gewoon heel fijn om iemand in te schakelen die dat wel heeft. Iemand waarvan je op basis van de website denkt: ‘Die heeft gave ideeën die een beetje aansluiten bij wat wij zoeken.’ Iemand die er voor kan zorgen dat 80% van de mogelijkheden alvast wegvalt zodat je je kan concentreren op waar het echt om gaat.

M: Ik weet nog goed dat ik jou vond. We vonden jouw website en de persoonlijke verhalen die we daar lazen heel erg aanspreken. Het was meer dan alleen maar je vak, we konden ook echt je persoonlijkheid zien. We dachten: ‘Dit is gewoon een heel enthousiast iemand die heel toegankelijk is en ook een beetje nuchter. Met haar willen we graag kennismaken.’. We kwamen er pas later achter dat jij niet in de omgeving Amsterdam of Randstad woont. Maar dat vonden we eigenlijk wel een toevoeging.

Over het eerste contact en de voorbereidingen

M: Na onze telefonische kennismaking en nadat we de vragenlijst toegestuurd hebben gekregen, had ik het idee dat ik in ieder geval met een consciëntieus iemand te maken had. Iemand die alles gewoon goed wil voorbereiden. Daardoor voelde ik ook meteen al dat we in goede handen zouden zijn. Door de vragenlijst moesten we nadenken over dingen waar we nog niet over hadden nagedacht. Dat is ook leuk.

J: De eerste gedachte over de vragenlijst was dat het best wel een pittige lange lijst is. De tweede gedacht was: ‘Ja, ze moet natuurlijk ook voldoende stevige handvatten hebben om voor ons iets te ontwerpen, terwijl ze ons nog niet heeft ontmoet.’ Eerst waren we nog een beetje bezorgd; we schrijven nu hele lange verhalen op, dat moet ze dan allemaal maar lezen. Toen hebben we contact gehad en begrepen we dat het daardoor voor jou veel tastbaarder werd met wie je gaat werken en wat je gaat ontwerpen.

Over de ‘ontwerpdag’

M: Ik weet nog dat we naar jou toe reden en dat ik het echt best wel spannend vond. Want we gingen het allemaal gewoon in een dág doen! We dachten jeetje, je hebt eergisteren onze vragenlijst gehad en vanmorgen ben je begonnen, NU komen wij en moet het gebeuren.

J: Ik vond het een heel hartelijk ontvangst. Het was gewoon heel prettig binnenkomen: je enthousiasme, vrolijkheid, vriendelijkheid en een mooi atelier om binnen te komen. Dat gaf meteen een heel ontspannen gevoel en dat was voor ons een goed uitgangspunt om creatief aan de slag te gaan. Dan sta je open voor alle nieuwe ideeën en informatie die op je af komt.

M: Het was heel leuk dat je met 3 indelingsopties kwam, dat is ook gewoon overzichtelijk. Je hebt 3 dingen getekend die wij totaal niet hadden bedacht. Ik vond het heel leuk dat je details voor de indeling had bedacht die terug te leiden zijn naar antwoorden in de vragenlijst. Op basis van de antwoorden in de vragenlijst heb jij bijvoorbeeld bedacht dat de eettafel in de avondzon moest komen. Daardoor had ik wel het idee dat je de vragenlijst echt gebruikt hebt. Ik vond het leuk dat je er aandacht aan hebt besteed op die manier. Zo voelden wij ons ook een beetje speciaal. Dat je niet een soort standaard krijgt wat je bij iedereen doet met dit type huis.

M: Ik weet nog dat we het wel heel moeilijk vonden om meteen een keuze te maken. En dat we daar ook echt nog wel even over hebben gedaan. Jij zei ook: ‘Jullie moeten er ook zelf nog even mee aan de slag, want jullie zijn niet het type mensen die elk detail door mij moeten laten verzinnen.’ Ik denk dat dat ook voor ons proces heel goed is geweest, dat we daar ook zelf nog veel uren in hebben gestopt. Dus dat was wel een goede inschatting van jou, ik denk dat dat ook echt klopte bij ons.

M: Ik vond het heel fijn dat je heel flexibel was en dat je begreep dat het niet over 1 nacht ijs ging. En dat je ruimte in de agenda maakte om rekening te houden met het nachtwerk wat we zelf nog hadden voor alle deadlines vanuit de bouw. Dat maakt het ook gewoon fijn en prettig samenwerken.

>> Dat is precies wat ik nodig heb, vertel me meer over dit soort interieuradvies!

Over het resultaat van de samenwerking

M: De samenwerking heeft ons ook gebracht dat we wat meer hebben geleerd over verhoudingen en afstanden tussen dingen in huis. En over het ‘waarom’ van die afstanden en waarom je daar soms van kunt of moet afwijken. Je hebt ons uitgelegd over een ovale of een ronde tafel, wanneer je wat wel en niet kunt doen met ruimte. Wanneer iets saai is of juist druk. Waarom je de bank aan de kant van de deur zet en niet er tegenover. Het geeft heel veel inzicht en begrip, als je het ‘waarom’ erbij leert.

M: Het hebben van dat inzicht zorgt er voor dat we sommige dingen nu ook beter zelf kunnen. Je hebt ons bijvoorbeeld helemaal geholpen met het lichtplan. Daar hebben we zelf uiteindelijk last minute nog een verandering in gedaan. Dus toen we zagen hoe jij de verhoudingen tussen de lampen had, konden we het plan zelf goed aanpassen naar de vernieuwde versie.

M: Het geeft ons nu heel veel rust. We hebben het nieuwbouwhuis nu even laten liggen want het kan je gek maken, al die beslissingen over zo’n nieuwbouwhuis. Maar als ik er over denk, denk ik : ‘Ja het klopt gewoon helemaal, het plan.’. We zijn gewoon heel blij dat we dit niet alleen hebben hoeven doen.

J: Je wilt zeker weten dat je het best mogelijke ontwerp hebt. Sinds we de keukenindeling en de lichtpunten in de bouw hebben doorgegeven, hebben we niet meer op of omgekeken en ook de neiging daartoe niet meer gehad. We hebben niet meer dat: ‘Oh, we hadden hier nog aan moeten denken. Of was dat niet beter geweest?’ Dat geeft heel veel rust en ook vertrouwen in wat we hebben neergezet.

Een ‘sprint ontwerp’ een aanrader?

J: Mensen die iets speciaals willen zou ik aanraden om met jou samen te werken. Je komt met iets eigens, iets origineels. Ik denk dat niemand anders dit heeft wat wij nu bedacht hebben. Als je alleen maar de laatste, hipste dingen op gebied van woninginrichting wilt hebben, dan hoeft dit niet. Maar als je echt wat meer persoonlijks wil, wat meer van jezelf, je eigen karakter erin dan moet je op deze manier aan de slag; met hulp en met veel eigen inbreng.

M: Je hebt ook af en toe echt wel heel duidelijk gezegd: ‘Nee dat moet je echt niet willen of niet doen.’ Dat was gewoon heel plezierig. Het is meer alsof je in een teampje zit met elkaar. Eigenlijk raad ik iedereen die een beetje liefde heeft voor zijn nieuwbouwwoning aan om met een interieurontwerper samen te werken. Het is de investering waard. Vooral omdat je je geen zorgen hoeft te maken om of je bijvoorbeeld wel goed rond de tafel of het kookeiland kunt lopen. Je hebt ons ook nog hele goede referenties gegeven, van mogelijke spots en een meubelmaker bijvoorbeeld, dat is ook heel handig. Het pakketje informatie dat je opleverde vond ik ook heel fijn. Want je moet het anders allemaal maar zelf uitzoeken en dat is best een dagtaak die je daaraan kan hebben.

M: We hebben nog andere verdiepingen in het huis en het lijkt me heel leuk om samen met jou dit ook voor de andere verdiepingen aan te gaan. Ik vond het ook gewoon een heel leuk process. Het heeft mijn plezier verhoogd. Daardoor werd het niet alleen een deadline die we moesten halen, maar ook iets nieuws dat we gingen leren, doordat we met jou samenwerkten.

>> Dat is precies wat ik nodig heb, vertel me meer over dit soort interieuradvies!

>> Toon me nog wat meer reviews…

Danielle avatar