Zo haal je het maximale uit interieuradvies als je gaat verhuizen

Afgelopen voorjaar/zomer mocht ik een interieuradvies verzorgen bij een jong gezin in Ede. Ze waren 3/4 jaar daarvoor verhuisd naar de 2-onder-1-kap woning waar ze nu woonden. Een prachtige plek, hoge bomen vormden één grote groene waterval tegenover hun woonkamerraam, achter hen keken ze in een diepe achtertuin. Deze afspraak bevestigde wat ik altijd al dacht en vertel tegen mensen die gaan verhuizen. Pak niet direct je interieur aan!!

Jaartje wonen

Het klikt misschien een beetje tegenstrijdig. Je gaat verhuizen, je huis is helemaal leeg voordat je er in komt, je hebt de kans om oude dingen lekker de deur uit te doen en in je nieuwe huis met schone lei te beginnen. Klopt allemaal, maar toch adviseer ik bijna altijd om eerst eens een jaartje te wonen op je nieuwe plek. Om alle seizoenen eens mee te maken in je nieuwe huis voordat je gaat investeren in nieuwe meubelen, materialen etc. Natuurlijk zijn er gevallen waarin dit niet mogelijk is, maar als je de mogelijkheid hebt om eerst een jaartje te wonen, doe het!

Verschil van dag en nacht

Tijdens het kennismakingsgesprek dat ik met mijn klant in Ede had, vertelde ze me dat die mooie groene waterval in de zomer heel energiek werkt, maar dat in de winter de zon niet boven de kale takken uit piept. Doordat ze dit hadden ervaren afgelopen winter, wisten ze al precies op welke momenten en op welke manier ze graag gebruik maakten van de woonkamer. Ditzelfde gold ook voor de tuinkamer. In de zomer zaten ze hier heerlijk, maar in de winter was het niet te doen. Veel te koud!

Ervaring verwerken in advies

Als interieurvormgever heb je zeker ook kennis van invloeden van seizoenen op ruimtes en weet je waar je rekening moet houden. Maar de ervaring van de gebruikers zelf in de betreffende ruimte kan hier niet tegenop. Zeker omdat je zelf maar heel even in de ruimte bent, een momentopname hebt. Deze waardevolle informatie van mijn klant kon ik heel goed gebruiken in mijn interieuradvies. Dit had namelijk invloed op de indeling en op mijn adviezen voor het materiaalgebruik.

Natuurlijk kun je je direct laten adviseren wanneer je in een anders huis trekt, maar een advies wordt alleen maar beter als jij precies weet te vertellen wat prettig is aan je woonruimte en wat niet.  En daar kom je alleen achter door alle seizoenen een keertje te hebben meegemaakt.

Danielle avatar