5 redenen om een maquette te maken i.p.v. je huis online in 3D in te richten

Zelf noemde ik mijn opleiding wel eens gekscherend: kleuterschool voor gevorderden omdat ik veel in de weer was met papier, karton, knippen, plakken, snijden etc. Niet meer voor leuke vader- of moederdag verassingen als een pak melk omgetoverd tot boekensteun, maar wel voor ruimtelijke studies. Pizzaverpakkingen, muesli dozen, en ander kartonnen afval was nergens veilig voor mijn stanleymes en schilderstape en toverde ik om in “proef maquetjes” zoals mijn Belgische leraren maquettes voor ruimte studies noemden. Een ideale manier om snel en eenvoudig te kijken of iets werkt in een ruimte of niet.

Huis inrichten 3d

Nog steeds maak ik graag maquettes als ik een flinke verandering in een ruimte aan wil brengen. Het is voor mij dé manier om een huis 3d in te richten. Zo ook voor de keuken die je hieronder op de foto ziet. De nis waarin de ene helft van de keuken werd ingebouwd (onderin beeld) bestond nog niet. Hier bevonden zich namelijk een ouderwetse inbouwkast en een enorme schoorsteen. Door te experimenteren met de ruimte in karton kwam ik tot de ideale indeling en verhoudingen voor deze keuken.

Heb jij verbouwplannen, dan raad ik je aan om ook eens een proefmaquetje te maken in plaats van alleen je huis in 3d in te richten op de computer.

5 redenen om een Maquette te maken i.p.v. je huis 3D in te richten op de computer:

1. Iedereen kan het
Zoals ik al zei: kleuterschool voor gevorderden. Een tekenprogramma is voor sommigen lastig te leren, maar iedereen kan wel wat met een schaar en wat plakband. Het enige waar je goed op moet letten is dat je alles goed op schaal maakt. Zo kom je achteraf niet voor verassingen te staan.

2. Alles naar wens
Je bent, zoals in een tekenprogramma vaak het geval is, niet afhankelijk van een bibliotheek waarin je kunt kiezen tussen een x-aantal ramen, deuren of muren met bepaalde afmetingen. Omdat je zelf met schaar, mes en tape aan de slag moet, kun je alles op maat maken zoals jij het in gedachten hebt.

3. Geen afleiding
Je wordt niet “afgeleid” door dingen die al vast staan in een tekenprogramma zoals kleur en stijl. Zo kun je puur en alleen onderzoek doen naar wat jou ideeën met de ruimte doen zonder al te veel bezig te zijn met, op dat moment nog, onbelangrijke details.

4. Geen vertekend beeld
In een tekenprogramma willen dingen nog wel eens groter of kleiner overkomen dan dat ze in werkelijkheid zullen zijn. Bij een maquette, mits goed op schaal gemaakt, kom je niet voor deze verassing te staan.

5. LichtJe kunt op een maquette ook mooi de zon nabootsen. Zo weet je of je nog genoeg daglicht houd op plekken waar dat belangrijk is of dat je misschien je ideeën nog iets moet bijstellen. Gebruik hiervoor het echte daglicht en denk er aan dat je de deuren en dak afdicht zodat je echt het beeld krijgt zoals het in realiteit ook is.

3d tekening maken online

Moet je dan helemaal geen 3d tekeningen gebruiken? Nee natuurlijk niet! Maar voor een eerste onderzoek naar je ruimte en de mogelijkheden raad ik je wel aan om voor proefmaquetjes te gaan. Wil je zien hoe straks de afwerking tot in detail zal zijn, kies dan vooral voor zo’n mooie 3d tekening die je online maakt met een tekenprogramma want dat is in maquette vorm echt monniken werk.

Heb je verbouwplannen en hulp nodig bij de indeling van je ruimtes? Vraag dan een interieurontwerper om met je mee te denken.

Danielle avatar