Binnenkijken in de Nieuwbouwwoning van Joost en Annemieke op Enka Ede in VTwonen

3D interieurontwerp, indelingsontwerp, keukenontwerp en heel veel maatwerk voor een nieuwbouwwoning op Enka in Ede

In vtwonen 12 – 2023 kun je binnenkijken in de nieuwbouwwoning van Joost en Annemieke die op Enka in Ede zijn neergestreken met hun gezin. Gedurende 2021 mocht ik deze leuke mensen helpen met het maken van plannen voor hun nieuwbouwwoning. In deze blogpost blik ik terug op een deel van mijn ontwerpwerkzaamheden en ontwerpkeuzes. Hoe Annemieke onze samenwerking heeft ervaren is terug te lezen in deze review.

Zo gingen we van start

Het was september 2020 toen Joost en Annemieke mij een eerste mailtje stuurden:

‘Je catchy verhaal over je 30 min advies op de beurs, trok onze aandacht. We zitten namelijk met een vergelijkbaars dilemma (en meer). We laten een huis bouwen op Enka in Ede, en alhoewel het een groot huis is (169m2) is de indeling op de begane grond zodanig beroerd dat het alsnog een kleine woonkamer lijkt te zijn; in ieder geval een uitdaging om al onze wensen in vervulling te laten gaan. We zijn hard op zoek naar hulp met hoe we dat het beste kunnen aanpakken zonder uitbouw; het huis is al groot zat, dachten we zo.’

Annemieke

Voor mij als fanatiek ruimtepuzzelaar een hulpvraag naar mijn hart! Bijna liep ik deze toffe samenwerking mis, want in eerste instantie had ik geen ruimte in mijn agenda om Joost en Annemieke te kunnen helpen. Daarop besloten ze zelf de eerste keuzes te maken voor de ruwbouw deadline, waaronder een eerste ontwerp voor de keuken. Uiteindelijk klopten ze opnieuw aan: ‘Nu hebben we een jaar om slim na te denken over de rest! Heb jij tijd om ons daarbij te helpen?’

Na een eerste kennismaking startten Joost en Annemieke met het invullen van een uitgebreide vragenlijst. Hun antwoorden en onze gesprekken daarover waren voor mij de basis om voor nagenoeg de gehele woning een ‘basis interieurplan’ te maken. Dit basisplan bestond uit indelingsontwerpen, lichtplan, sfeerbeeld en kleurenpalet voor leefruimte op de begane grond, badkamer, ouderslaapkamer, kinderkamer, werkkamer en multifunctionele zolderruimte.

Vooral voor de begane grond was dit een enorme uitdaging. Met een plafondhoogte van maar liefst 3,60m, een relatief klein vloeroppervlak en een hele waslijst aan wensen, was dit wel de grootste ruimtepuzzel die ik ooit heb mogen maken. Belangrijk detail: de aansluitpunten voor de keuken lagen al vast. Dat vroeg om creatieve oplossingen!

Timelapse van de online uitleg over de schetsindelingen die ik voor iedere ruimte maakte // 08-03-2021

Ruimtepuzzels in 3D, met heel veel maatwerk,…

Gelukkig mocht ik voor de begane grond ook een 3D ontwerp maken en was er ruimte voor maatwerk. Hierin bracht ik alle ruimtelijke ideeën, die ik als oplossingen voor de uiteenlopende wensen en vraagstukken in gedachten had, in diverse maatwerkontwerpen tot leven. Een greep hieruit:

 • Het keukenontwerp paste ik aan, waardoor het mogelijk werd dat er een eiland mét bar kwam én een eettafel die door gebruik te maken van een middenpoot groot genoeg is om vrienden en familie aan uit te nodigen. Alles op zo’n manier dat de kinderen om het geheel heen kunnen fietsen, zonder tussen wand en eiland te blijven steken. En ook nog eens zo dat er wél ruimte voor een zithoek over bleef.
 • De hoogte van de ruimte werd de oplossing voor een grote wens voor veel opbergruimte in de keuken. Tegelijkertijd tackelde ik ook het probleem van de nogal eenzaam overkomende “apparatenwand”. Ik ontwierp een XXL servieskast om de Amerikaanse koelkast, een must in Annemiekes keuken, heen. Een flink statement!
 • Boven de keuken bedacht ik een oplossing voor verlichting en kruidenplanten. Op zo’n manier dat deze aansluit bij het industriële karakter van de nabijgelegen ramen en niet te veel aandacht trekt.
 • Tussen de woonkeuken en de leefruimte wilden Joost en Annemieke graag iets van een scheiding aanbrengen. Tegelijk was er de wens om ook alle zichtlijnen in tact te houden en contact met elkaar te houden. Daarop bedacht ik de plafond divider. Geen sta in de weg of zichtblokkade, maar een subtiele scheidslijn bovenin de ruimte die vooral gevoelsmatig in tweeën deelt. Oké, vooruit, en een klein glazen zijwandje.
 • Joost en Annemieke hadden het idee om de hoogte te benutten voor ‘een podium achtig iets of een vide’. Het moest echt iets voor de kinderen worden. Ik ging op zoek naar hoe dit ruimtelijk gerealiseerd kon worden, passend bij het gebruik van de rest van de ruimte. Als onderdeel daarvan maakte ik ook een ontwerp voor de maatwerk kast-trap naar de verdieping, waarin de kinderen heel veel opbergruimte kregen voor speelgoed, boeken en beeldbuis.
 • Voor Joost ging ik ook op zoek naar de ideale opstelling voor de zithoek, vanwege zijn liefde voor goed en mooi geluid. Mede audiofielen weten waar dit over gaat. Juist… een hele puzzel! De puzzel werd nog complexer omdat de zithoek ook voor de kinderen plek moest bieden om even snel een filmpje te kijken op klein scherm én er moesten ook familiefilmavonden kunnen plaatsvinden met groot beeld. Dit leidde tot een opstelling van een modulaire bank die in deze 3 én meer scenario’s voorziet.
 • Ik ontwierp daarnaast ook een audio-video maatwerkobject waarin de audio installatie een plek kreeg, waarop met de beamer geprojecteerd kan worden tijdens filmavonden en, niet te vergeten, een sfeerhaard in werd geïntegreerd. Hoogtevullend, maar niet te opvallend.

…sfeer en kleur!

Het sfeerbeeld en kleurenpalet dat ik voor de begane grond bedacht, bracht ik ook in mijn 3D tekeningen tot leven. Wat ik onder andere toepaste in de 3D tekeningen en terug te zien is in de woning van Joost en Annemieke:

 • de gave Kho Liang Ie tegels van Mosa op de keukenwanden, passend bij de speelsheid van het gezin,
 • de karakteristieke potscheuren vloer in de hal die binnenlopende rommeltjes verdoezeld,
 • een sfeervolle brickwall in de woonkamer die aansluit op het industriële karakter,
 • een speelse overgang in de vloer van hexagontegels op houten vloer en
 • een roze plafond.

Ontwerpstappen voor de begane grond in beeld

Het ontwerpen van een passend interieur is vaak een lang en intensief proces. Niet altijd is het te vangen in woorden of beelden welke stappen er allemaal worden doorlopen. Bij dit project had ik het geluk dat ik mijn werkzaamheden nauwkeurig heb gedocumenteerd, omdat het contact volledig online liep. Onderstaande beelden geven een indruk van de stappen zien die we in het ontwerpproces hebben doorlopen.

En Toen…

…moest ik mijn werk begin 2022 door persoonlijke omstandigheden tijdelijk neerleggen. In die tijd waren Joost en Annemieke toe aan het invullen van de details in de ontwerpen die ik gedurende 2021 voor ze mocht maken. Hierbij kon ik ze op dat moment helaas niet verder helpen.

Re-united & Re-view

Het contact bleef! Tijdens de bouw deelden Joost en Annemieke zo nu en dan foto’s van de mijlpalen die ze bereikten. Steeds weer met de uitnodiging om te komen kijken zodra het af zou zijn. Bijzonder om zo te worden betrokken door opdrachtgevers!

Ruim 3 jaar na ons allereerste mailcontact ontmoette ik Joost en Annemieke afgelopen oktober dan eindelijk in het écht. Onze gehele samenwerking had door corona, afstand en volle agenda’s namelijk online plaatsgevonden. Kun jij je dat voorstellen!?

Ik vroeg Annemieke naar hoe ze onze samenwerking heeft ervaren en dat leverde een mooie review op. Als je die review leest, begrijp je dat die eerste ontmoeting meer als een weerzien voelde.

>> Lees de review van Annemieke

>> Bekijk de reportage in VT Wonen

Ga jij nieuwbouwen of verbouwen?

Inmiddels ben ik weer up and running! Als jij op dit moment plannen hebt om te gaan verbouwen of nieuwbouwen, enthousiast wordt van dit verhaal en ook op zoek bent naar creatieve, ruimtelijke oplossingen, laten we dan eens kennismaken. Ik ben benieuwd naar jouw verhalen, wensen en worstelingen. Wie weet kan ik je helpen.

Oh, en laat je vooral niet afschrikken als de maatwerkontwerpen misschien een beetje overweldigend overkomen. Stiekem ben ikzelf groot fan van Ikea en gebruik ik graag meubelen uit series als Metod, Besta, Pax, etc. als legostenen voor “semi-maatwerk” ontwerpen. Voor de indelingsontwerpen op de 1e verdieping en zolder bij Joost en Annemieke zette ik die Ikea legostenen ook in. Met een beetje van jezelf (zoals ook Joost deed!) en een beetje van Ikea kom je ook tot toffe ruimtelijke oplossingen 😉

Meer zien van de SketchUp ontwerpen uit 2021?

Nou, vooruit. Omdat ik zelf ook zo enthousiast ben over dit project. Komtie!

Danielle avatar