Interieuradvies voor een kleine woning saai?

Als ik vertel dat ik interieurvormgever ben, dan reageren mensen vaak met: ‘Dan kom je zeker vaak in mooie, grote huizen!’. Ja, dat komt zeker voor. Een andere verwachting die ik in een gesprek over mijn werk tegen kom is dan dat interieuradvies voor een kleine woning minder leuk zou zijn. Dát wil ik even de wereld uit helpen. Het puzzelen met een kleine ruimte is namelijk één van de dingen die ik het liefst doe.

Ik grap wel eens dat ik “De Kleuterschool voor Gevorderden” heb gedaan. Tijdens mijn opleidingen op interieurgebied heb ik namelijk heel wat geknipt, geplakt en… gespeeld met ruimte. Vooral tijdens de HBO opleiding interieurvormgeving die ik in België volgde moest ik afstappen van standaard gegevens en leerde ik echt kijken naar de ruimte waarin de opdracht zich afspeelt. Uren heb ik besteed aan proefmaquetjes (de Belgische benaming voor ruimtestudies bestaande uit pizzadozen en ander karton dat toevallig nog in je ‘kot’ ligt), schetsjes en onderzoek. En heel veel profijt heb ik vandaag de dag daarvan!

Indeling kleine woning

Nu ik mijn eigen werk mag organiseren, gebruik ik de wensen en de behoeften van mijn opdrachtgevers, de betreffende ruimte + haar eigenschappen en de activiteiten die daar plaatsvinden als basis voor het interieurplan dat ik maak. Bij een interieuradvies voor een kleine woning, en ook voor een grote start ik met een hele grove indeling. Waar moeten welke activiteiten plaatsvinden en wat is er nodig om die plaats te kunnen laten vinden (zitplaatsen, werkblad, bergruimte, etc.)? Bij die stap komt het eerste verschil al kijken tussen ontwerpen voor een klein huis of voor een groot huis. Bij zeeën aan ruimte, zwem je in mogelijkheden wat betreft “standaard” opstellingen, eventueel wat opgeblazen voor voldoende vulling. Kleine ruimtes vragen om andere opstellingen omdat de meest gangbare er óf niet in passen óf de ruimte op een verkeerde manier laten uitkomen.

Meubelen kleine woning

Als die grove indeling van de ruimte vast staat, volgt het invullen daarvan met meubelen. En dan verschilt de werkwijze voor het maken van een interieuradvies voor een kleine woning van een interieuradvies voor een grote woning. Waar ik voor een huis met veel vierkante meters gemakkelijk uit kom met het standaard meubelassortiment, is datzelfde aanbod voor een kleine woning een crime. In een klein huis wil je namelijk iedere centimeter zo slim mogelijk inzetten. Dat lukt vaak niet omdat de maten van meubelen niet matchen met die van je huis. Zo blijven er kostbare vierkante- of kubieke centimeters onbenut. Of er ontstaat een onrustig geheel door de gekke gaten die er vallen.

(Semi-)Maatwerk 

In een interieuradvies voor een klein woonhuis zet ik dan ook graag maatwerk of semi-maatwerk in. Dat eerste spreekt misschien voor zich: een vakman gaat aan de slag om tot op de millimeter nauwkeurig een prachtstuk voor je te maken. Dat tweede heeft waarschijnlijk wat uitleg nodig omdat het een term is die ik wellicht als één van de weinigen gebruik.

Maatwerk heeft de uitstraling van luxe en iets dat met een prijskaartje komt. Terecht: het wordt echt voor jou en jouw ruimte naar wens en op maat gemaakt. Van dat meubel is er maar één. Wanneer ik het heb over semi-maatwerk, dan bedoel ik het combineren van losse elementen dat in het standaard meubel aanbod aanwezig is, met kleinere delen maatwerk. Op die manier maak je gebruik van de goedkopere massa, maar maak je het passend door er zelf iets aan toe te voegen.

Hmmm… Semi-maatwerk… Blijft vaag? Ik werk graag met het standaard assortiment van Ikea: Besta, Pax en Metod. Door deze standaard kasten als basis te gebruiken en daar met plaatmateriaal omheen te werken en zo de beschikbare ruimte optimaal te gebruiken, combineer je het beste van beiden. Een tikkie luxer? Dan is het laten maken van speciale deurtjes voor deze basiselementen de gouden greep.

Top 5 onderdelen die in mijn interieuradviezen voor kleine woningen terugkomen

Ga je zelf aan de slag met het interieur van je kleine huis, dan deel ik graag mijn top 5 adviezen die ik in bijna al mijn interieurplannen voor kleine ruimtes verwerk:

  • Volg de vormen van je ruimte, kijk wat er al is en borduur daar op voort
  • Geef waar mogelijk meubelen een dubbelrol, denk anders over dingen die je niet zo vaak gebruikt
  • Zet verf(vlakken) in om de ruimte optisch groter te laten lijken, kleine uitgave, groot resultaat
  • Houd de vloer zo veel mogelijk vrij, denk de hoogte in
  • Kies voor enkele grote stukken in plaats van veel kleine

Kom je er zelf niet uit en ben je op zoek naar iemand die je kan helpen met een ontwerp voor jouw kleine huis? Struin dan verder over mijn website en bekijk de pagina’s over interieuradvies. Wie weet spreken we elkaar dan tijdens een eerste kennismaking.