Kleuradvies tips, een patatteke mè wá?

Toen ik bezig was met het maken van de serie blogposts met kleuradvies tips, schoot me ineens weer het verhaal te binnen van het Belgische frietkot op een pleintje in Brussel. Tijdens de eerste weken van de studie Interieurvormgeving die ik volgde in Mechelen (B), gingen we een paar dagen op excursie naar Brussel. Op één van de middagen stonden we met een groepje Nederlandse studenten voor een frietkot om een bestelling te gaan doen.

“Goeiedag, wa mag het zijn?” vroeg de frituurster aan mijn klasgenoot. “Doe mij maar een patatje mét.” antwoordde mijn klasgenoot. “Een patatteke mè wá?” vroeg de frituurster ongeduldig en mijn klasgenoot keek haar niet-begrijpend aan. “Een patatteke mè welek sausje, we hebbe…” en ze noemde de namen van de tig sauzen op die in de bakjes in de vitrine zaten. Eigenlijk ook wel logisch zo veel keuze: mayonaise “staat” niet bij elk soort bijgerecht bij de friet. En smaken verschillen ook gewoon.

Wélke wit?

En zo is het ook met wit. Als je mensen vraagt “Welke kleur komt er op de wanden?” dan antwoorden ze vaak met “O, gewoon, wit.”. Een patatteke mè wá? Wélke wit? Als je niet beter weet dan is wit ook gewoon wit en kies je in de bouwmarkt voor een grote emmer “standaardwit” met een voordelige prijs. Maar er is méér dan één wit en één wit kan meer dan één wit zijn. Bij het kiezen van een wit voor je interieur moet je met veel verschillende factoren rekening houden: de ruimte, lichtinval, andere kleuren… Kijk alleen al eens naar onderstaande foto. Hier is 2 maal hetzelfde pallet witten te zien in hetzelfde licht, maar voor een verschillende achtergrond kleur.

Kleuradvies tips

Het uitkiezen van nieuwe kleuren voor je interieur is écht geen gemakkelijk klusje, maar wel een leuke. Met een paar handige tips wordt het kiezen van een kleur iets makkelijker. Ik deel de komende weken graag wat tips met je zodat je zelf met plezier je kleuren kunt uitkiezen. Kom je er niet uit? Roep dan de hulp in van iemand die je een interieur kleuradvies kan geven.

Danielle avatar