een praktische indeling voor de plattegrond van je huis

Heb je de kans om de indeling van de plattegrond van je huis (op)nieuw vorm te geven? Bofkont! Of moet ik misschien een beetje medelijden hebben? Al die mogelijkheden en keuzes brengen voor velen vaak veel stress mee. Want aan dat ontwerp zit je jaren “vast”. Een praktische plattegrond voor een huis ontwerpen is nogal een opgave! In dit artikel heb ik je op weg.

In dit artikel vind je:

  • Waarom het zo moeilijk is om een praktische indeling voor de plattegrond van je huis te ontwerpen
  • Welke stappen je moet doorlopen om tot een praktische plattegrond indeling voor je huis te komen
  • Tips voor een praktische plattegrond indeling
  • Voorbeeld plattegronden van indeling ontwerpen

Eerst even een stukje context voordat je dit artikel doorspit. Want wie schreef dit artikel en wat kun je verwachten?

Aangenaam, Danielle! In 2009 afgestudeerd als interieuradviseur en sinds 2015 werkzaam als zelfstandig interieurontwerper voor trotse woningeigenaren. Ik ben gefascineerd door hoe mensen leven, hoe zij hun huis daarbij gebruiken en wat dit betekent voor de ruimtelijke indeling. Daarbij denk ik verder dan kant-en-klaar oplossingen. Ik laat mijn creativiteit niet beperken door technische “beren op de weg”, maar zet mijn technisch inzicht wel in om ontwerpen te maken die te realiseren zijn.

In dit artikel leg ik je uit hoe de ínhoud van die praktische plattegrond indeling voor een huis dan tot stand komt.

Wat is een praktische plattegrond indeling voor een huis?

Inmiddels heb ik tussen 2018 en 2024 voor meer dan 170 woningen interieurplannen mogen maken. Daarbij heb ik al heel wat mensen en plattegronden gezien! Veel plattegronden (van projectbouwwoningen) lijken op elkaar, maar de mensen die erin wonen en de wensen die zij voor de woonruimte hebben verschillen altijd. Wat een praktische plattegrond indeling voor een huis is, is dus voor iedereen anders. Voor een praktische indeling bestaat (helaas) geen one size fits all.

Wel zijn er overeenkomsten in de wensen van iedereen (of in ieder geval de meeste mensen) en dit zijn dan ook dé leidraden praktische indelingen:

  • Met stip op één: voldoende/veel (praktische) opbergruimte
  • Logische looplijnen
  • Zitplek die rust biedt, niet in de loop ligt of te “open” is
  • Wensen voor bepaalde zichtlijnen

Een praktische indeling voor de plattegrond van een woning houdt rekening met bovenstaande punten. Maar hoe een plattegrond dan precies praktisch wordt ingedeeld staat niet vast. Dat verschilt per plattegrond en bewoner.

Waarom is het zo moeilijk om een praktische indeling voor de plattegrond van je huis te maken?

Het ontwerpen van een praktische indeling vraagt creativiteit. Denken buiten de bekende lijntjes. Het onbekende kunnen en durven verkennen. Je moet daarvoor buiten bekende/bestaande oplossingen denken: loslaten van de bekende indelingen die je eerder hebt gezien, je niet laten leiden door standaard of “gewenste” elementen. Dat klinkt zweverig, maar is het niet. Anders was ik als ‘nuchtere Achterhoekse’ al lang afgehaakt 😉

De digitale tijd waarin we nu leven maakt het creatief zijn steeds moeilijker. Waar je vroeger aan de slag moest met papier, tekengerei en je verbeeldingskracht om een ontwerp te maken, is het inmiddels bijna makkelijker om een ontwerp programma of app op je laptop, tablet of telefoon te gebruiken. Om nog maar te zwijgen van de stortvloed aan “inspirerende” Pinterest plaatjes en Instagram posts die nogal kunnen overweldigen. Daar lijkt een wereld open te gaan, maar alle voorgekauwde oplossingen sluiten mogelijk ook een deur naar eigen creatiekracht.

Datzelfde geldt trouwens ook voor alle ‘fast furniture’ (ja, de volgende in het rijtje fast food en fast fashion) van vandaag de dag. Waar men vroeger een meubelmaker aan het werk zette om maatwerk meubelen voor het leven te vervaardigen, kun je die nu in een middag bij elkaar shoppen (zelfs vanuit je luie stoel). En ja, net als bij fast food en fast fashion heeft ook fast furniture ongezonde “bijwerkingen”. Een verhaal op zich, daarover een andere keer meer. Terug naar die indeling!

Timelapse van uitleg over geschetste plattegrond indeling ontwerpen voor een complete woning

Binnenkijken in het uiteindelijke resultaat van deze timelapse? Dat kan! Er stond een reportage in de vtwonen die je hier kunt bekijken! Wist je dat Joost en Annemieke enorm hebben getwijfeld aan de samenwerking met een interieurontwerper? Hoe zij dit uiteindelijk hebben ervaren kun je hier lezen.

Hoe kom je tot een praktisch indeling ontwerp voor je huis

Om tot een praktische indeling voor je huis te komen moet je je creativiteit aanwakkeren. Stop de digitale beïnvloeding en ga analoog aan de slag, is mijn tip. Stof je potloden en pennen af en ga op zoek naar papier om in 2D indelingen te schetsen. Of ga nog een stap verder en duik in je papierbak om wat afgedankte dozen te redden en daarmee 3D te ontwerpen.

Ben je er klaar voor? Dan ga je als volgt te werk:

Stap 1
Breng de ruimte praktisch in kaart. Teken de plattegrond van de ruimte op schaal. (Hoe je dat doet lees je hier)

Stap 2
Breng de eigenschappen van de ruimte in kaart. Schets in de plattegrond zichtlijnen, looplijnen en lichtinval gedurende de dag/ het jaar.

Stap 3
Verzamel je eigen wensen en eisen en dat van je gezin. Denk daarbij aan praktische zaken (hoeveelheid opbergruimte, aantal zitplekken, etc.) en aan gevoelszaken (sfeer, stemming op welk moment, etc.).

Stap 4
Leg de ruimgelijke eigenschappen en jouw wensen en eisen “over elkaar” en zoek daarmee in grote lijnen in de plattegrond naar mogelijke indelingen. Waar is ruimte voor (vaste) elementen, waar heb je vrije ruimte nodig om te lopen of te kunnen zien? Treed nog niet in detail, maar schets zonder je te laten beperken door vorm of maat. Dit laat ruimte voor creatieve invulling.

Zelf doe ik dit door eigenschappen, wensen en eisen letterlijk in en rond de tekening te markeren en te schrijven. Van daaruit ontdek ik de indelingsmogelijkheden.

Stap 5
Ontwerp! Breng steeds meer detail aan in die eerste schetsen. Maak verschillende opties van indelingen door steeds iets te veranderen. Teken, ook al lijkt het idee in je hoofd een beetje gek, wie weet waar het toe leidt.

Krabbel gerust een half uur lijntjes om ze vervolgens weer uit te gummen of een nieuw vel papier te pakken. Ja, dit kan nutteloos en ongemakkelijk voelen… ik weet het! (Ik wen er niet aan, maar weet inmiddels dat er vanzelf iets bruikbaars komt) Verveling leidt tot creativiteit. Enneuh, laat die verveling niet verpesten door (digitale!) afleiding ;).

Interieuradvies plattegrond indeling en keukenindeling 2 onder 1 kap nieuwbouwwoning Ede
Uitgewerkt plattegrond indeling ontwerp voor 2 onder 1 kap nieuwbouwwoning

5 tips om tot een praktische plattegrond Indeling te komen

1. Begin met ál je dromen, wensen en eisen, maar wees wel reëel. Gaandeweg kom je er waarschijnlijk achter dat niet álles in je plattegrond indeling een plek kan krijgen. Vaak is dit omdat er een gebrek is aan ruimte t.o.v. wat een plek moet krijgen. Op die momenten moet je dromen, wensen en eisen gaan bijstellen door af te wegen welke hoogste prioriteit hebben en welke minder.

2. Misschien kun je toch meer dromen, wensen of eisen een plek geven door de minder belangrijke dingen in een modulaire/flexibele invulling te gieten? Denk bijvoorbeeld aan een kast die je kunt openen tot een thuiswerkplek. Of een hocker die het comfort van een chaise longue vormt, maar niet dezelfde sta-in-de-weg is.

3. Praktische opbergruimte kan ook worden ingezet als indelingselement. Zie kasten als wanden. Speel met hoogtes voor doorkijkjes en beschutting.

4. Neem vooral de tijd om indelingen op je in te laten werken. Ik geef mijn klanten ook altijd het advies om in de dagen na het presenteren van de verschillende indelingsmogelijkheden in de praktijk van het dagelijks leven die indelingen in gedachten te nemen. – Is die geschetste keukenopstelling echt ideaal? Of kom je er nu al achter dat het toch handiger is om deze een kwartslag te draaien vanwege zicht op de spelende kinderen? – Pas de schetsindelingen aan op je bevindingen en overdenk deze eventueel opnieuw.

5. Bespreek indelingsopties met derden om tot een praktische plattegrond te komen, maar let hierbij goed op! De meeste mensen bekijken indelingen vanuit hun eigen perspectief, zouden zij het zélf praktisch vinden. Ze vergeten daarbij al snel dat jij waarschijnlijk een ander leven, andere behoeftes en daarmee andere indeling dan zijzelf nodig hebben. Vraag hen of ze de indeling ‘door jouw bril’ willen bekijken of schakel een professional in om mee te kijken. Ik denk graag met je mee in een brainstormsessie om tot een praktische plattegrond indeling voor jouw woning te komen.

Voorbeeld Plattegronden van Indelingen van verschillende woningen

Ik begrijp dat het maken van een praktische plattegrond indeling moeilijk kan zijn als dit niet je vak is en creativiteit je niet makkelijk af gaat. Een kijkje nemen tussen verschillende voorbeeld plattegronden kan je misschien op ideeen brengen. Maar vergeet niet dat jouw wensen waarschijnlijk anders zijn dan de wensen van de mensen waarvoor deze plattegronden werden gemaakt.

In mijn portfolio heb ik een kleine greep aan 2D plattegrond indelingen waartussen je kunt snuffelen. Je vindt ze hier.

Kom je er niet uit? Ik kan je helpen! Het maken van indeling ontwerpen is mijn favoriete werk. Bekijk hier op welke manieren ik je kan helpen om tot een praktisch indeling ontwerp te komen.

Danielle avatar

Hi! Ik ben Danielle, interieurontwerper met de focus op toekomstbestendige interieurontwerpen. Sta jij op het punt te gaan verbouwen of een nieuwbouwwoning in te richten, heb je (te) veel wensen die je in de beschikbare ruimte probeert te puzzelen, raak je verstrikt in de ‘Pinterest fuik’, weet je niet meer wat je kiezen moet? Neem dan even een kijkje op mijn website, misschien kan ik je helpen met een indeling ontwerp, lichtplan of kleuradvies.