© All rights reserved. 

indelingsadvies interieuradvies woonboerderij Hengelo Achterhoek

Wat is het verschil tussen binnenhuisarchitect en interieurstylist?

Wanneer ik op een feestje ben en er mensen naar mij toe komen die van een ander hebben gehoord wat voor een werk ik doe, dan vragen ze me altijd: “Jij bent toch binnenhuisarchitect/interieurarchitect?” Natuurlijk zou ik graag ja zeggen, maar dat gaat helaas niet. (Interieur)architect is een beschermde titel die niet iedereen mag dragen. Is er dan verschil tussen binnenhuisarchitect en interieurstylist? Ja, en niet zo’n klein beetje ook! Ik leg het graag aan je uit en gebruik hiervoor kapper en tandarts als voorbeelden omdat zij beiden iets aan je uiterlijk kunnen doen, maar de verschillen tussen wat ze kunnen doen, hoe ze dit kunnen doen en wat voor een gevolgen een ongeschoold iemand kan hebben groot zijn. De 3 belangrijkste verschillen tussen een interieurarchitect en interieurstylist (of interieurontwerper of interieuradviseur) op een rij:

1. Beschermde titel
Iedereen mag zich interieurstylist noemen, net zo goed als iedereen zich kapper mag noemen. Interieurstylisten hoeven ook nergens ingeschreven te staan om zich zo te noemen. Niet iedereen mag zich interieurarchitect noemen, net zo goed als niet iedereen zich tandarts mag noemen. Interieurarchitecten moeten ingeschreven staan in het architectenregister om deze titel te mogen voeren.

2. Opleiding
Een interieurstylist mag aan de slag zonder daarvoor een opleiding te hebben gevolgd, dat mag een kapper ook. Wel is de vraag: kies je liever voor een interieurstylist of kapper die een goede opleiding heeft gevolgd of gok je er op dat diegene wel weet wat hij/zij doet? Een interieurarchitect heeft een opleiding op minimaal HBO Master niveau gevolgd en een tandarts heeft zelfs een Universitaire studie nodig om zich tandarts te mogen noemen.

3. Werk
Een interieurstylist houdt zich bezig met details op het gebied van afwerking en decoratie: kleuren, materialen, meubels, accessoires etc. Alles om de boel een beetje mooier te maken, net als een kapster doet met kleuren, stylingproducten en kniptechnieken. Een interieurarchitect kan ook prachtige dingen maken, en heeft de kennis om dit vanaf de “grond” af aan aan te pakken door de kennis die hij/zij op bouwkundig gebied bezit. En zo kan ook de tandarts voor een prachtig gebit zorgen en heeft deze ook de kennis om dit bij de basis aan te pakken als dat nodig is door de medische kennis die hij/zij heeft.

verschil tussen binnenhuisarchitect en interieurstylist

Denk jij: ‘Nu weet ik wat ik zoek, ik heb een ontwerper of adviseur nodig!’? Je kunt hier meer lezen over mijn diensten als interieuradviseur en -ontwerper.

Interieurstylist, interieuradviseur of interieurontwerper?
Dat het interieurvak in het algemeen erg populair is op dit moment is wel duidelijk. En iedereen noemt zich weer anders! Een beknopte uitleg van wat de verschillende disciplines globaal inhouden.

Interieurstylisten werken vaak aan mooie plaatjes: die zijn tijdelijk en hoeven praktisch niet bruikbaar te zijn.
Interieuradviseurs werken aan mooie plaatjes die ook bruikbaar zijn: een écht interieur dat ingericht moet worden (met bestaande producten) én gebruikt gaat worden.
Interieurontwerpers werken vaak met maatwerk in de ruimte of in de vorm van een meubel: uniek, mooi en éxtra bruikbaar.
De afbeelding hierboven maakt de verschillen visueel inzichtelijk.

Wat heb ik nodig?
Ben jij op zoek naar de juiste persoon die jou kan helpen met jouw interieurvraag, maar weet je niet of je een interieurstylist of een interieurarchitect nodig hebt? Één van de belangrijkste dingen die je jezelf dan als eerste moet afvragen is of je bouwkundige vragen hebt of veranderingen wil doen (kies voor een interieurarchitect) of dat het alleen om de afwerking en de inrichting van je interieur gaat (kies voor een interieurontwerper, interieuradviseur of interieurstylist). Is dat laatste het geval, let dan goed op de kwaliteit van het werk die de interieurstylist/interieuradviseur/interieurontwerper aflevert. Omdat iedereen zich interieurstylist (ontwerper of adviseur) mag noemen kan het zijn dat je eens te maken krijgt met iemand die minder bekwaam is in zijn/haar vak. Wat kan helpen is het vragen naar opleiding, praktische ervaring, portfolio en referenties van eerdere klanten.

Wat doet Basichic?
Ik ben geen interieurarchitect: ik sta niet ingeschreven in het architecten register, heb niet de benodigde opleiding gevolgd en doe geen bouwkundig werk. Ik kan je wel helpen als interieurontwerper, interieuradviseur of interieurstylist, heb de MBO opleiding Interieuradviseur aan het CIBAP afgerond en heb een deel van de studie Interieurvormgeving aan de Hogeschool in Mechelen (B) gevolgd, heb 1 jaar werkervaring opgedaan als fotostylist/setdresser en 3 jaar als stylist/decorateur, werk sinds maar 2018 fulltime voor mijn bedrijf Basichic waarmee ik anderen advies geef over hun interieur en interieur ontwerpen op maat maak van meubel tot ruimte. Ook heb ik zelf ervaring met de uitvoering, letterlijk, van tegels weg bikken met een boorhamer tot decoratieschilderen 😉 Je vindt hier meer informatie over interieuradviezen die ik geef en mijn werkwijze.

Share this:

Comments (13):

 • Wat een duidelijk overzicht! Het verschil tussen interieurarchitect en interieurstylist/-adviseur en -ontwerper wist ik wel. Dat daar ook nog verschil in zit weer niet.

  • Dankjewel Femke! Het is ook allemaal zo in elkaar verweven en de meeste interieurprofessionals voeren meerdere disciplines. Toch handig om zo eens de verschillen op een rijtje te hebben.

 • Joe Danielle!

  Via FB volgde ik je al, maar ik wist niet dat je zo’n mooie site had.

  Wat een interessant stukje hierboven, ook ik kende het verschil tussen een interieurstylist/-adviseur en -ontwerper niet. Toch is naar mijn idee een portfolio, en je laten zien, minstens zo belangrijks als dat papiertje.. en volgens mij zit dat bij jou wel goed. Wat een super mooie dingen maak je en wat een mooie site; GOOO Danielle!!! 🙂

  • Dankjewel Lieselotte! Plaatjes zeggen idd meer dan 1000 woorden dus een portfolio is alles in dit vak. Leuk dat je me volgt, altijd fijn als mensen blij worden van m’n schrijfsels!

 • Ik kwam door Google op je blog daar ik (voor mijn zoontje van 9) op wou zoeken wat het verschil is tussen een interieur stylist en een binnenhuis architect .. hij is nl gek van dit soort tv programma’s en bedenkt nu dit later zelf ook te willen worden (als profvoetballer niet lukt 😉😉) bedankt voor de duidelijke uitleg !! En ik ga je nu zeker volgen

  • Hoi Anita,

   Hartelijk dank voor je ractie op mijn blog. Wat leuk dat je zoontje, als het niet lukt om profvoetballer te worden, ook graag zoiets wil gaan doen. Ook op die manier kun je “scoren”, niet in een doel, maar dan bij je klanten door mooie interieuroplossingen voor ze te bedenken.

   Hartelijke groeten,
   Danielle

 • Hoi, ik kwam door wat te googelen ook op deze site. Mijn dochter is namelijk met dr laatste jaar studie binnenhuisarchitect bezig. Ik denk eens ff kijken wat dit allemaal inhoud. Beetje laat maar toch. Nu zou ik eens graag weten of er steden zijn waar zij zich gericht op deze studie eens een bezoek kan gaan brengen om inspiraties ed. Op te doen. Geloof dat ze met dr school al eens in Berlijn, Florence geweest is. Helaas is ze niet uitgeloot om mee naar Kopenhagen te gaan. Beetje jammer maar als je ideeen heb hoor ik het graag.

  • Hoi,

   Bedankt voor je leuke reactie, wat goed dat je je verdiept in wat ze doet. Om het wat dichter bij huis te houden: Rotterdam is ook een geweldige stad om te bezoeken als architectuurliefhebber. Voor leuke interieuradresjes zou ze op mijn blog kunnen rondkijken. Ik deel hier graag adressen om te bezoeken waarvan het interieur mij blij maakt.

   Groet,
   Danielle

 • Hoi, ik heb interesse in architectuur, alleen niet echt iets met rekenen. interieurarchitect lijkt mij erg leuk, maar ik weet het nu niet meer zeker nu dat ik het internet heb afgezocht. Nu heb ik interieuradviseur voorbij zien komen en ook hier, ik weet alleen het verschil niet helemaal met wat een interieurarchitect en een interieuradviseur doen. Ik hoop dat u het kan uitleggen, op internet kon ik niet veel vinden.

  • Hoi Sandra,

   Als je de blog goed doorleest, zul je er achter komen wat het verschil is tussen interieur -architect en -adviseur. Misschien helpt het om eens een dag mee te kijken bij een interieurarchitect en bij een interieuradviseur? Wil je minder met rekenen doen, dan past interieuradviseur beter. Maar je komt ook dan niet onder rekenen uit. Het was ook niet mijn sterkste kant op school, maar toegepast in dit beroep vindt ik het leuk. Succes met je beroepskeuze.

   Groet,
   Danielle

 • Bedankt voor de informatie over het verschil tussen een binnenhuisarchitect en interieurstylist. Ik dacht voorheen ook dat dit hetzelfde betekende. Wanneer ik mijn huis opnieuw ga inrichten, zal ik deze informatie meenemen bij mijn keuze om een specialist in te schakelen.

 • Goed verhaal. Ik ben zelf wel interieurarchitect en voortdurend aan het uitleggen dat ik geen styling doe, ik ben daar ook helemaal niet goed in, ieder z’n vak 😉 Wel ben ik goed in het uitwerken van verbouwingen, herbestemming van bestaande panden en ontwerpen van nieuwbouw, uiteraard incl. bouwkundige uitwerking. Het verschil met een (exterieur)architect is dat ik ontwerp van binnen naar buiten en veel meer rekening houd met de gebruikers, want die worden door architecten nog wel eens ‘vergeten’ in hun ontwerpen… Fijn dat je het zo helder uitlegt!

  • Dank voor je leuke reactie Elles, en voor je mooie aanvulling wat betreft interieur en exterieur. Ook ik merk helaas ook heel vaak dat de architect zich te veel richt op de buitenkant in plaats van de binnenkant van de mens.

Leave a comment:

Top