© All rights reserved. 

interieuradvies verbouwing woonkamer - tv kast - tvlift

Interieuradvies vóór de verbouwing: tv liftend de kruipruimte in.

Wanneer is nu precies het goede moment om bij iemand aan te kloppen voor een interieuradvies, als je gaat verbouwen? Tsja, eigenlijk kan dat niet vroeg genoeg zijn. Het beste is om met interieurontwerpen te starten nog vóórdat de verbouwing start, zodat alle opties nog open liggen. Letterlijk. Hoezo letterlijk? Als je nog niet bent begonnen ligt er toch nog niets open? Wél als het gaat om de kruipruimte die zal worden dicht gestort voor vloerverwarming. 😉

Dat het maken van een interieurplan ruim vóór de start van een verbouwing mogelijkheden biedt die anders onbereikbaar zouden zijn geweest, wordt wel duidelijk met ons laatste verbouwingsverhaal. We zouden de kruipruimte (waar al zo’n 16 jaar geen toegang meer toe was) gaan dicht storten, isoleren en als kers op die vulling vloerverwarming gaan leggen. En ook voor onszelf kies ik er ál-tijd voor om onze plannen op papier uit te werken en goed te overdenken. En dat leidde er toe dat we op dit moment de tv in de kruipruimte hebben hangen. Nouja, voor ongeveer 1/3 dan.

interieuradvies verbouwing - tv in kast wegwerken

Tv voor het raam of bank voor het raam 
Net als bij de interieurplannen die ik voor mijn klanten maak, startte ik met een wensenlijstje. Daarop stond één hele belangrijke wens van mij: het omdraaien van onze bank. We hebben veel ramen aan onze woonkamer en daardoor is de plaats voor de tv eigenlijk al bepaald: voor de dichte muur. Een tv voor een raam is.bij.mij.geen.optie. Van binnen kun je niet vrij naar buiten kijken. Lichtinval wordt beperkt. Van buiten kijk je tegen die lelijke achterkant van de tv aan. No way! Maar ja, tv níet voor het raam, betekende bij ons de bank wél voor het raam, dus met ons achterhoofd naar de tuin. Tot deze verbouwing was dat het beste uit twee kwaden.

Indeling maken voor verbouwing
In de allereerste indelingstekening die ik maakte voor de verbouwing, zette ik direct de bank op de plek waar hij nu staat. Tegen de dichte muur, met zicht naar buiten. Ik bedacht me dat als we onder het raam een kast zouden maken, zo hoog als de vensterbank, we daar de tv in zouden kunnen wegwerken. Dan was die overdag uit het zicht en zou hij niet voor het raam zitten. En bij die allereerste indeling is het ook gebleven. Wij hebben geen zeeën van ruimte, de vele ramen zijn nogal bepalend en met de wensen die ik had verzameld was dít het gewoon.

interieuradvies verbouwing - kast op maat voor tv met tv lift

Hoe diep kun je zakken?
Gelukkig stond de winter voor de deur waardoor we zo’n driekwart jaar hadden voordat we, in de zomer, aan onze verbouwing zouden gaan beginnen. Daardoor hadden wij de tijd om het hele plan te finetunen. De indeling stond vast, maar de details en slimmigheidjes, die hadden nu tijd om te landen. Ik opperde om de truc met de IKEA Besta kast uit te halen: opbergruimte om op te zitten, omdat we dan extra zitplek zouden hebben. Maar aargh, dat zou niet gaan, want die gi-gan-ti-sche zwarte plaat met afstandsbediening zou daar natuurlijk nóóit in passen, laat staan met een tv-lift. Hij zou dan dieper moeten zakken dan het kastje… En daar was ook ineens ons idee om hem dan ook verder dan het kastje te laten zakken. De kruipruimte in!

interieuradvies verbouwing ontwerp kast met tv lift

Liftend de kruipruimte uit
Fast forward, 15 (!) kuub zand, liters zweet, water, cola en bier verder om de kruipruimte van 70 (!) cm diep te vullen tijdens de horrorzomer van 2018, was de hele boel klaar voor de voorbereidingen voor die nieuwe betonvloer. En daar begon ons tv-lift avontuur. In de vloer timmerden we een bekisting waar het beton omheen werd gestort. Tig keren hebben we heen en terug gerekend naar het meter-peil om er zeker van te zijn dat het stukje entertainment straks volledig en samen met zijn transportmiddel in het kastje zou verdwijnen. Stroom- en loze leiding werden aangelegd en de stopcontacten op de juiste hoogte en in de juiste hoeveelheid. Toen het grove werk klaar was, verminkten we een IKEA Besta kastje zodat de tv lift en het onderste deel van de tv, door het kasje heen, in de voormalige kruipruimte konden zakken. Na een beetje plastische chirurgie zie je daar helemaal niets meer van en verbergt een met luidsprekerdoek bekleed raamwerk de soundbar die er ook nog hangt. Inmiddels is onze tv een ervaren lifter. Op afstandsbediening, telefoon en op spraak via Google Home springt hij uit en duikt hij in het kastje en de kruipruimte.

interieurontwerp verbouwing kast met tv lift

Goede voorbereiding is het halve plezier
Zónder die ruime tijd waarin we ons eindplan voor het interieur finetuneden, hadden we nooit die tv op deze manier kunnen wegwerken. Nu is dit wel een heel extreem voorbeeld, maar ook alleen al bij het aanleggen van voldoende stopcontacten kan een doordacht interieurplan ontzettend goed helpen. Voor zo’n interieurplan denkt een interieurprofessional met je mee over hoe je de ruimte gebruikt en wat dat voor een invloed heeft op hoe die ruimte er dan uit moet zien. En als je dan een interieurontwerper of interieuradviseur inschakelt als de stukadoor al is geweest, doet het aanleggen of wijzigen van stopcontacten best wel pijn.

Lees meer over mijn werkwijze als interieurontwerper.

interieuradvies verbouwing woonkamer - tv kast - tvlift

Leave a comment:

Top