© All rights reserved. 

DIY + wandlamp van koperen buizen

Enige tijd geleden heeft de lampenkap van onze schemerlamp het begeven. Eigenlijk waren we al veel langer op zoek naar een meer passende vloerlamp voor in de hoek van onze woonkamer, maar toen de kap bijna door midden was hebben we er toch maar flink vaart achter gezet. Ik zag steeds weer dezelfde vloerlampen voorbij komen: 3 poten, ronde kap in de kleuren zwart, wit, grijs, hout. Best oké, maar de 3 poten zouden meer ruimte in gaan nemen dan er voor ze gereserveerd was. Toen ik de lamp Brighton van Its About Romi spotte was ik op slag verliefd. Ik wist Martin er van te overtuigen dat dit hem echt wel was. Deze black beauty moest in onze woonkamer aan de muur. 

Helaas viel het prijskaartje niet binnen budget. Na lang wikken en wegen besloten we daarom zelf een lamp te maken geïnspireerd op mijn liefde. We besteedden er samen 2 zaterdagmiddagen aan (incl. het uitdenken, inkopen doen en de droogtijd van de lak). Ik heb de DIY hieronder uitgewerkt zodat ook jij zelf een mooie lamp kunt maken binnen een dag tijd.

basichic-diy-buislamp-koper-3

basichic-diy-buislamp-koper-1

Benodigdheden
Materialen:
+ 300 + 100cm (koperen) buis 15mm doorsnede
+ 100cm (koperen) buis 12mm doorsnede
+ schuurpapier
+ soldeer tin
+ soldeer vet
+ 5m electrasnoer
+ 1 stekker
+ 1 fitting (compleet setje met buisnippel)
+ 2 wandklemmen (zadels)
+ 1 muurplaatje
+ dun dubbelzijdig tape
+ vilt, max 1 mm dik
+ lampenkap ( wij gebruikten 45 cm doorsnede, 25 cm hoog)
+ (eventueel) spuitverf en primer
+ schroeven en pluggen passend bij de wand waar je lamp komt te hangen

Gereedschappen:
+ ijzerzaag, pijpensnijder of slijptol
+ pijpenbuiger
+ gasbrander (groter dan een “creme brulee” brander)
+ waterpomptang
+ stanleymesje
+ striptang
+ spanningszoeker (schroevendraaiertje)
+ boormachine

Stap 1: zagen en buigen
Zaag de koperen buizen op lengte. De tekening hierboven laat de maten van de verschillende onderdelen zien. Buig met een pijpenbuiger de hoeken in de buizen. Maak in de buis van 90 cm inkepingen zodat de buis die wordt ondersteunt er netjes in valt. Schuur de scherpe randjes weg.

basichic-diy-buislamp-koper-4

basichic-diy-buislamp-koper-5
Inkeping in de buis van 90 cm

Stap 2: solderen
Het ondersteunende hoekstuk en de schroefdraad van de fitting moeten met soldeer worden bevestigd. Schuur de plekken waar je gaat solderen en smeer deze in met soldeervet. Verhit de plekken met een brander en laat de soldeertin de losse onderdelen verbinden. Houd de buizen vast met een waterpomptang want hij ze worden loeiheet! Meer informatie over solderen vind je hier.


basichic-diy-buislamp-koper-2

basichic-diy-buislamp-koper-7
Ik ben nog geen pro in solderen…

Stap 3: spuiten
Je kunt er voor kiezen het koper onbehandeld te laten, maar ik koos ervoor de buizen mat zwart te spuiten. Gebruik een goede primer om de laklaag te laten hechten. Spuit in meerdere dunne lagen en houd de droogtijd aan die op de spuitbus staat aangegeven voor het mooiste effect. Spuit ook meteen de bevestigingsmaterialen voor aan de muur mee: de 2 wandklemmen (zadels) en het muurplaatje. Eventueel kun je ook de fitting (deels) mee spuiten.

basichic-diy-buislamp-koper-8

basichic-diy-buislamp-koper-9

Stap 4: monteren en aansluiten
De kleine, dunnere buis kan nu in de grote dikkere buis worden geschoven. Om de lak te beschermen en er voor te zorgen dat hij wat stroever beweegt, bevestig je stukjes vilt om de dunne buis met dun dubbelzijdig tape. Je plakt ze op de plekken die altijd in de buis geschoven zitten zodat je ze niet ziet. Schuif hierna het elektrasnoer door de buis. Begin bij het schroefdraad van de fitting zodat je niet klem komt te zitten bij de overgang van de dunne in de dikke buis. Als de kabel door de buis is getrokken sluit je de fitting aan en de stekker. Leerde je dit vroeger niet met techniek op school, ben je die les vergeten en geen handige man of vrouw in huis, kijk dan hier en hier voor handige stappenplannen.

basichic-diy-buislamp-koper-10

Stap 5: ophangen
Bevestig de lamp aan de muur met behulp van de muurklemmen (zadels) en het muurplaatje. Het kan zijn dat je het muurplaatje iets moet opdikken met een plaatje hout wanneer deze verder van de muur af staat dan de muurklemmen doen. De muurklemmen moeten vrij hoog bevestigd worden om hem stevig tegen de muur te houden. Als laatste hang je de lampenkap aan de fitting.

basichic-diy-buislamp-koper-11
Wij moesten het muurplaatje opdikken met een plaatje hout

basichic-diy-buislamp-koper-12

De lamp hangt inmiddels alweer een maand in onze woonkamer en ik ben nog steeds heel blij met deze zelfmaker. En, ga jij ook aan de slag? En kies je dan voor de trendy koperkleur of zou je hem in een andere kleur spuiten?

Comments (11):

Leave a comment:

Top