Onafhankelijk interieuradvies

Het interieurvak wordt, met programma’s als die van vtwonen, met de dag meer bekend waardoor de vraag naar interieurprofessionals vanuit consumenten enorm groeit. De aanbieders van interieurdiensten als interieuradvies, interieurontwerp en interieurstyling schieten als paddestoelen uit de grond. (Over wat het verschil is tussen interieurontwerp en interieurstyling, schreef ik al eerder) Voor consumenten wordt het kiezen er niet makkelijker op. Want, wat heb je nodig als iedereen zich anders aanprijst? Tsja, dat is een moeilijke te beantwoorden vraag, het gaat er om wat jij nodig hebt. Wat je in ieder geval nodig hebt is weten wat de verschillende types inhouden. In dit blog: onafhankelijk interieuradvies, want wat houdt dat eigenlijk in?

1. Kosten/verdiensten

Het eerste punt waar je een onafhankelijk interieuradvies aan kunt herkennen zijn de kosten. Je bent het vast wel eens tegen gekomen: ‘Gratis interieuradvies’ in een bouwmarkt, keukenzaak of op een meubelboulevard. Het doel van deze gratis interieuradviezen is om voor een zo hoog mogelijk bedrag items uit de betreffende winkel aan jou te verkopen. Daarmee worden de uren die de medewerker van het interieuradvies aan jou heeft besteedt, terugverdiend.

Een onafhankelijk interieuradviseur of interieurontwerper verdient zijn of haar boterham puur door advies te geven. Niets meer dan dat. Voor ieder uur dat hij of zij voor jou aan het werk is, betaal je. Dat kan een flinke investering zijn, maar je krijgt daarvoor dan ook advies dat echt op jou gericht is, niet op het verkopen van producten. Een duurzame keuze dus.

Er zijn ook interieuradviseurs die een deel van hun inkomsten halen uit het verkopen van andermans producten. Zij zitten daarmee met hun kosten en manier van verdienen tussen de winkels en de onafhankelijk interieurprofessionals in. Of zij dit doen, is niet altijd aan hun tarieven te zien. Vind jij het belangrijk om onafhankelijk interieuradvies te krijgen? Vraag de interieurprofessional dan wat zijn of haar verdienmodel is.

2. Werkwijze/samenstellen van advies

Bij het adviseren op een manier waarbij de geadviseerde items de kosten van het interieuradvies dekken, wordt in het advieswerk rekening gehouden met het plaatsen van die kosten dekkende items in jouw ruimte. Ze kijken naar wat zij in hun winkel hebben en wat daarvan het beste bij jou of jouw ruimte past. Een goede, eerlijke adviseur zal je eerlijk aangeven als ze voor sommige onderdelen niet het juiste voor jou in hun winkel hebben en je doorverwijzen naar misschien wel een concurrent. Die tref je niet altijd!

Onafhankelijke interieuradviseurs kijken in eerste plaats naar wat jij en jouw ruimte nodig hebben, daarna kijken ze pas naar hoe die behoeften en wensen kunnen worden ingevuld en welke items daar dan voor nodig zijn. Ze gaan terug naar 0 en bouwen van daaruit het advies naar jou op. Er wordt uit verschillende winkels en van verschillende leveranciers alleen datgene aangeraden dat past bij jou en jouw ruimte. Dat betekent verschillende zaken bezoeken, maar je weet wel wélke.

Bij een interieuradvies dat gedeeltelijk wordt bekostigd door het verkopen van andermans producten, zit de interieuradviseur op de wip: hij of zij wil én de klant tevreden stellen met een mooi ontwerp én een product verkopen om voldoende inkomsten te hebben.

Je leest hier meer over mijn manier van werken. *klik!

3. Specialist/Generalist

In winkels waar gratis interieuradvies wordt gegeven mag je er vanuit gaan dat je te maken hebt met specialisten. Deze mensen weten als het goed is álles over de producten die zij verkopen. Heb je specialistisch advies nodig over (de toepassing van) een product dat zij verkopen, dan ben je bij hen aan het goede adres.

Een onafhankelijk interieuradviseur is vaak een generalist. Ze hebben van een breed gebied redelijke tot goede kennis, maar echt specialisten in alle onderdelen zijn ze niet. Wél hebben ze vaak goede contacten met specialisten waardoor ze jou alsnog van specialistisch advies kunnen voorzien of je kunnen koppelen aan een specialist.

De interieuradviseurs die tussen het onafhankelijke en het verkopen van producten in zitten, hebben soms een wat hogere kennis van de producten die zij verkopen dan hun onafhankelijke collega’s. Toch zijn zij ook veelal generalisten.

4. Stijl

Interieuradviseurs in winkels zijn gebonden aan de stijl van de collectie die zij in hun winkel hebben. Heb je iets gezien in een winkel wat je graag precies zo thuis wilt hebben, dan ben je prima af met een interieuradvies in die winkel. Wijkt jouw stijlwens wat af, of wil je iets dat niemand heeft? Dan wordt het toch wat moeilijker hier het goede advies te krijgen.

Onafhankelijke interieuradviseurs gaan samen met jou op zoek naar jou woonstijl. Hierbij zijn zij vrij van datgene wat in één winkel wordt aangebonden. Door mixen en matchen van stijl en later met items uit verschillende winkels, ontstaat jouw unieke interieur.

Een interieuradvies dat tussen een onafhankelijke en aan een verkopen van producten gebonden variant in zit komt wat dichter in de buurt van de onafhankelijke collega. Vaak wordt er samengewerkt met meerdere winkels/leveranciers waardoor zij alsnog een mooie mix kunnen maken die bij jouw stijl past.

Let wel op dat onafhankelijk interieuradviseurs zich ook niet in alle stijlen kunnen verplaatsen. Spreekt een portfolio je aan, dan kunnen jullie wel eens een match zijn. Spreekt de hele website aan, maar het portfolio niet, ga dan goed in gesprek om te ontdekken of het een succes kan worden! Je kunt mijn portfolio hier bekijken. *klik!

5. Tijdsduur

Een interieuradvies dat geheel wordt bekostigd met het verkopen van goederen uit de winkel neemt vaak niet veel tijd in beslag. De tijd die aan het advies wordt besteed, moet immers worden terug verdiend met de verkoop. Meestal krijg je gedurende zo’n half uur tot 3 uur interieuradvies. Je kunt daarna meteen door in de winkel om de geadviseerde stukken te proberen en aan te kopen. Dat is in ieder geval wel de bedoeling.

Een onafhankelijk interieuradvies kost tijd. De persoon die je het advies geeft zal de tijd en moeite nemen om jou te leren kennen. Dat gaat niet in een half uurtje. De intake (of kennismaking) neemt vaak een uur tot 2,5 uur tijd in beslag, daarna wordt er pas gewerkt aan het advies. Afhankelijk van de verschillende werkwijzen die onafhankelijk interieuradviseurs en ontwerpers hanteren en van jouw hulpvraag kan er in een week tot soms zelfs een aantal maanden een interieuradvies worden samengesteld dat bij jou past.

Interieuradvies dat deels wordt betaald door het verkopen van andermans producten heeft vaak dezelfde werkwijze als van een onafhankelijk interieuradvies.

Wat doet WARMWIT?

Op dit moment werk ik als volledig onafhankelijk interieuradviseur en -ontwerper. Ik heb wel een aantal winkels en leveranciers waar ik graag kom voor specialistisch advies en het lenen van stalen. En waarnaar ik mijn klanten graag doorverwijs omdat ik overtuigd ben van hun kennis en vakmanschap en/of dat zelf heb ervaren. Door hen wordt ik niet betaald om dit te doen. Hierdoor houd ik de vrijheid om ook uitstapjes te maken naar andere winkels en leveranciers wanneer ik bij mijn “vaste samenwerkingen” niet precies dat product vindt dat bij mijn klanten past. Want uiteindelijk wil ik dat mijn werk er voor zorgt dat jij blij bent met elk detail in jouw huis en de manier waarop we dat bereikt hebben.